BiH
0

Inicijativa da 9. maj bude državni praznik BiH

FENA
Nevladina organizacija Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EPuBiH) pokreće inicijativu da 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom te ujedno Dan Evrope, bude proglašen državnim praznikom u BiH, saopćeno je danas na pres-konferenciji ove nevladine organizacije u Sarajevu.

EPuBiH se nada da će inicijativu podržati bosanskohercegovački građani i da će do kraja godine biti zakonski regulirana u državnom parlamentu. U tom slučaju, BiH bi postala prva evropska zemlja koja će 9. maja obilježavati državni praznik jer uprkos tome što taj datum obilježava cijela Evropa, nijedna od zemalja članica Evropske unije ne slavi ga zasebno kao nacionalni praznik, saopćeno je na pres-konferenciji.

Inicijativa je posredstvom federalne poslanice Liberalno-demokratske stranke (LDS) Dijane Talić već proslijeđena u proceduru Federalnog parlamenta, a danas je nedvosmisleno podržana na sastanku EPuBiH s većim brojem nevladinih organizacija, kazao je na pres-konferenciji predsjednik EPuBiH Predrag Praštalo.

"Prihvatanjem ove inicijative dali bismo veliki doprinos izgradnji mostova razumijevanja i suradnje u samoj BiH, a Evropi i svijetu poslali jasan signal da smo čvrsto opredijeljeni slijediti put evropskih integracija", izjavila je na pres-konferenciji Svetlana Broz, počasna predsjednica i ambasadorica Evropskog pokreta u BiH.

Inicijativu o obilježavanju 9. maja kao državnog praznika BiH nedvosmisleno su podržale nevladine organizacije: SUBNOAR Bosne i Hercegovine, Krug 99, Narodno hrvatsko vijeće, Društvo bošnjačkih intelektualaca, Srpsko građansko vijeće, Savez društava "Josip Broz Tito", Udruženje potrošača, PEN, Helsinški komitet, Liberalno-demokratska stranka i privatno lice Lamija Tanović, Građanska demokratska stranka te Ibrahim Spahić kao privatno lice, Jevrejska zajednica BiH i Jakob Finci, saopćeno je na pres-konferenciji.