"Žene, zakuhajte lokalne izbore"
0

Inić: BiH je tradicionalna zemlja koja koči angažman žena u politici

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Učešće žena na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini je zanemarivo, njihov angažman nema nikakvog odjeka niti je taj angažman dostojanstven, kazala je danas Branka Inić, pravnica Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Fondacija CURE i Infohouse organizirali su danas u Sarajevu "Kafu sa Brankom Inić", druženje na kojem je poznata pravnica predstavila poziciju žena u političkom životu BiH.

Inić je naglasila da je Bosna i Hercegovina tradicionalna zemlja koja koči angažman žena u politici te da muškarci koji vladaju pokušavaju marginalizirati žene.

"Nedovoljan angažman žena u politici je stvar političkih stranaka. Ovakve rasprave mogu doprinijeti da se što više žena kandidira i da se pokrenu pitanja mogućnosti usklađivanja zakona o ravnopravnosti spolova, da se ocijeni koliko je važan utjecaj žena u politici, odnosno koliko učešće žena u politici osigurava dostojanstvo samih muškaraca", kazala je Inić.

Podaci o zastupljenosti žena u politici su, prema riječima aktivistice Fondacije CURE Sadžide Hadžić, poražavajući. Iako 53 posto stanovništva čine žene, samo 17 ih je u politici.

"Nemamo žena na vodećim pozicijama, na mjestima odlučivanja, nemamo žene u Predsjedništvu ni u ostalim strukturama. Još jedan problem sa kojim se žene susreću je da unutar stranki one ne dobijaju dovoljnu podršku da bi se kandidovale", kazala je Sadžida Hadžić, aktivistica Fondacije CURE.

Ramiza Tabaković, nezavisna vijećnica, smatra da se ženama i njihovim mogućnostima ne poklanja dovoljna pažnja. Osim toga, žene su u političkim strankama čiji su članovi diskriminirane, što je i sama iskusila na svojoj koži.

"Zbog diskriminacije sam izašla iz SDP-a. Željela sam da razmišljam svojom glavom i da doprinosim, međutim, nije bilo razumijevanja i zato sam izašla iz te stranke", kazala je Tabaković.

"Kafa sa Brankom Inić" jedna je u nizu aktivnosti u kampanji "101 razlog za ženu na lokalnim izborima", koja se odvija u 11 bosanskohercegovačkih općina uz podršku Centara civilnih inicijativa.