BiH
0

Informatički kabineti za dvije osnovne škole na području KS

FENA
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić posjetio je danas Osnovnu školu Fatima Gunić u Sarajevu gdje je prisustvovao otvaranju informatičkog kabineta za koji je opremu donirala Vlada FBiH u saradnji s kompanijama Microsoft i Comtrade.

informatički kabinet u toj školi opremljen je s deset umreženih classmate računara za učenike i jednim za nastavnika.

Mašić je istaknuo da se radi o veoma kvalitetnim računarima koji imaju mogućnost nadogradnje te da nastavnici, putem svog računara, mogu pratiti rad učenika. Naveo je da je Osnovna škola Fatima Gunić imala skromnu opremu te da je novi kabinet od velikog značaja jer je ta škola jedna od većih na području Sarajeva i Kantona.

"Od 757 učenika 450 pohađa nastavu informatike, a do sada nisu imali, gotovo, nikakve uslove. Moderna informatička učionica je značaj korak za školu koja je do sada bila u podređenom položaju", kazao je Mašić te dodao da će Ministarstvo u skladu s mogućnostima nastojati da situaciju nabolje promijene i u drugim školama.

Mašić je podsjetio i na prijedlog jedinstvenih pedagoških standarda i normativa za devetogodišnje osnovno obrazovanje u cijeloj Federaciji BiH koji su izradili ministri obrazovanja i nauke, a koji je trenutno u javnim raspravama u svim školama i kantonalnim ministarstvima.

"Očekujem da će prijedlog vrlo brzo biti usvojen, a predstavljat će prvu stavku koja će precizno definisati šta svaka učionica treba imati, koliko traje čas, odmor, kolika je norma nastavnika i slično", istaknuo je Mašić te dodao da će nakon usvajana ista ideja biti predložena i za srednje obrazovanje.

Direktor Osnovne škole Fatima Gunić Hajrudin Ćuprija je kazao da se bez informatike ne može organizirati kvalitetna nastava te da mu je nova oprema znatno olakšala i rad i organizaciju nastave.

"Sada imamo optimalan kabinet za informatiku koji će omogućiti kvalitetan proces nastave", kazao je Ćuprija te naglasio da će taj kabinet prerasti u multimedijalni centar gdje će se održavati razredna nastava.

Ćuprija je istaknuo i da je opremu u vidu stolova za računare osigurala Općina Novi Grad Sarajevo.

Mašić je danas posjetio i spomen-sobu u toj školi te odao počast učiteljici Fatimi Gunić i učenicima te škole koji su tragično stradali od agresorske granate u novembru 1993. godine.

Ista oprema koju je omogućila Vlada FBiH u saradnji s kompanijama Microsoft i Comtrade donirana je i Osnovnoj školi Dobroševići. Danas je upriličena posjeta i toj školi.