BiH
0

Informatička infrastruktura za popis u završnoj fazi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Članovi Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, danas su završili četverodnevnu redovnu posjetu statističkim institucijama u BiH.

Njihov fokus je bio na informatičkoj (IT) infrastrukturi i pripremama Centralnog mjesta za obradu popisnih materijala.

Evidentiranje, pohranjivanje i obrada popisnih podataka jedan je od najznačajnijih segmenata projekta popisa stanovništva, domaćinstava i stanova tako da su članovi misije provjeravali stanje priprema IT infrastrukture, Centralnog informacijskog sistema i Sistema za dnevno izvještavanje.

"Sve planirane aktivnosti iz ovog segmenta priprema za popis su u završnoj fazi i vjerujemo da će biti završene na vrijeme. Centralni informacioni sistem - sistem za upravljanje popisnim aktivnostima kao što su evidencija izabranih i imenovanih kandidata za popisivače, instruktore i drugo popisno osoblje koje će biti angažirano za potrebe popisa, pohranjivanje ugovora, izjava o tajnosti podataka su u funkciji, a sistem za praćenje terenskog rada i dnevno izvještavanje je u fazi testiranja, dok je Sistem za unos podataka, pohranjivanje i obradu podataka prikupljenih popisom u završnoj fazi", rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Članovi Međunarodne monitoring misije za popis u BiH boravili su četiri dana u redovnoj posjeti statističkim institucijama BiH i razgovarali sa članovima popisnih biroa kao i sa članovima Centralnog popisnog biroa, nakon čega će dostaviti mišljenje i preporuke, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.