BiH
9

Informacione tehnologije u zdravstvu: Najnapredniji HNK i KS, u većini kantona tradicionalne metode

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Planovi za informatizaciju zdravstvenih usluga u FBiH stari su nekoliko godina. U međuvremenu na nivou FBiH još uvijek nemamo jedinstven sistem pružanja usluga pacijentima kada je riječ o potpunoj informatizaciji recepata, uputnica i knjižica. Najveći napredak ostvaren je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo.

Federalno ministarstvo zdravstva je 2012. godine počelo projekt informatizacije u domovima zdravlja i ambulantama. Iz kreditnih sredstava Svjetske banke planirano je investiranje više od pet miliona KM, a sve kako bi građani papirnate knjižice i uputnice zamijenili elektronskim. Na taj način ubrzao bi se protok informacija, a građani bi jednostavnije dobijali medicinske usluge.

Počelo je uvođenjem elektronskih recepata u većini kantona, s tim da u nekim kantonima to još nije u potpunosti zaživjelo, ali je u planu. Elektronski recepti već su uvedeni u Kantonu Sarajevo (KS) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), a ove godine planirana je implementacija tog projekta i u Unsko-sanskom kantonu, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Elektronski recepti, uputnice i knjižice ogromno su olakšanje za pacijente

Uvezivanje domova zdravlja i apoteka značajan je iskorak u olakšavanju procedure za pacijente koji sada ne moraju svaki put dolaziti kod ljekara kada žele preuzeti terapiju, već sa zdravstvenom knjižicom mogu direktno otići u apoteku.

"Elektronski recepti u Hercegovačko neretvanskoj kantonu uvedeni su 1. januara 2014. godine i jedini smo kanton u Federaciji u kojem su elektronski recepti u cijelosti implementirani. Elektronski recepti predstavljaju posebno olakšanje za hronične stabilne bolesnike koji umjesto odlaska u ambulantu primarne zdravstvene zaštite mogu telefonski kontaktirati svog izabranog ljekara radi propisivanja lijeka, a potom isti preuzeti u bilo kojoj ugovornoj apoteci", kazala je za Klix.ba Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK.

Iz HNK ističu kako su u 12 domova zdravlja u tom kantonu uvedene i elektronske uputnice.

"Kada je riječ o bolnicama u našem kantonu, elektronske uputnice su uvedene u Opću bolnicu Konjic iz primarne zdravstvene zaštite u bolničku, odnosno elektronsko naručivanje pacijenata ljekarima specijalistima. Nakon integracije bolničkih informacionih sistema i Integriranog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) elektronske uputnice bit će uvedene i u SKB Mostar i KB Dr. Safet Mujić", istakla je Ban.

Značajne aktivnosti su u toku i kada je riječ o uvođenju elektronskih zdravstvenih knjižica u HNK.

"Elektronske zdravstvene knjižice su projekt čija implementacija je u toku. Njihovo uvođenje bit će velika novina i dodatno olakšanje osiguranicima jer će se ovjera knjižica raditi elektronskim putem pa osiguranici više neće morati posjećivati područne urede Zavoda kako bi ovjerili zdravstvenu knjižicu. Pored olakšanja u smislu elektronske ovjere zdravstvene knjižice bit će i niz drugih pogodnosti koje će osiguranicima uvelike olakšati i pojednostaviti pristup zdravstvenoj zaštiti. Do sada je u tu svrhu utrošeno više od 90.000 KM", naglašava Ban.

U Kantonu Sarajevo 20.000 pacijenata dobilo elektronske knjižice

U KS je registrirano blizu 450.000 zdravstvenih osiguranika, a u toku je uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica. Istina, taj projekat još uvijek nije u potpunosti zaživio. Do sada je podijeljeno blizu 20.000 elektronskih iskaznica i to invalidima i penzionerima.

Elektronska zdravstvena knjižica prvenstveno treba olakšati osiguranicima pristup u zdravstveni sistem u smislu da nema stajanja u redovima i mjesečnih ovjera zdravstvenih knjižica. Status osiguranja će se potvrđivati elektronskim putem, a zdravstvenim radnicima olakšava identifikaciju i pristup podacima pacijenta koji se nalaze u sistemu.

Cilj informatizacije zdravstvenih usluga je smanjiti papirologiju te pojednostaviti administraciju ubrzavajući rad s pacijentima. Ipak, u većini kantona taj proces se odvija veoma sporo jer zavisi od finansijskih sredstava.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadno-hercegovačkog kantona Stjepan Bogut za Klix.ba je kazao kako se tek pokreću određene aktivnosti za uvođenje elektronskih knjižica te da sve zavisi od finansijskih sredstava.

U Unsko-sanskom kantonu uskoro se očekuje uvođenje elektronskih recepata, prije svega u Bihaću, a nakon toga i u drugim gradovima tog kantona.

Kako su za Klix.ba kazali iz Ministarstva zdravstva USK-a, većina zdravstvenih ustanova na prostoru ovog kantona spremna je na uvođenje elektronskih recepata, pa se očekuje da će u narednih nekoliko dana već krenuti njihova upotreba u Bihaću, a slična praksa uskoro će uslijediti i u ostalim zdravstvenim ustanovama u USK.

Vrijednost ovog projekta koji finansira Zavod zdravstvenog osiguranja USK iznosi 600.000 KM.

Evidentno je da su napravljeni određeni pomaci u cilju poboljšanja zdravstvene usluge za pacijente u FBiH, ali je isto tako primijetan jaz među kantonima, jer uvođenje informatizacije uveliko zavisi od finansijskih sredstava, gdje su manji kantoni, poput Bosansko-podrinjskog ili Posavskog kantona u nezavidnoj situaciji.