Jan Kulenović
0

"Informacione tehnologije nisu prioritet države"

FENA
Jan Kulenović (Foto: Arhiv)
Jan Kulenović (Foto: Arhiv)
Država Bosna i Hercegovina još uvijek nije prepoznala razvoj informacionog društva kao prioritet, ocijenjeno je danas na sjednici radne grupe "Obrazovanje, mladi i informacione tehnologije" u okviru projekta "Konvent o EU u BiH".

Predsjedavajući ove radne grupe Jan Zlatan Kulenović ustvrdio je da se država još 2004. godine odlučila baviti razvojem informacionog društva. Usvojeni su odgovarajući dokumenti, ali je na njihovoj provedbi dosad urađeno jako malo.

Kulenović navodi da se oko 35 posto građana BiH koristi internetom, a situacija je mnogo bolja kada je u pitanju omladinska populacija. Naime, 80 posto učenika i studenata koristi se internetom.

  • U poređenju s ostalim zermljama, čak i onima u okruženju, vidjet ćemo da su ti procenti daleko niži. Svega 29 posto domaćinstava ima internetsku konekciju, što je manje od trećine i govori da smo na nižem stupnju razvoja - kaže Kulenović.

Naglašava da opismenjavanje novim tehnologijama znači razvoj svih segmenata društva, obrazovanje građane te napredak zemlje u evropskim integracijama.

Na sjednici radne grupe pod nazivom "Stanje IT sektora u BiH i e-Goverment" učesnici su identificirali mjere koje treba poduzeti na informatizaciji i uvođenju novih tehnologija u društvu u svim segmentima.

Poseban akcent je stavljen na elektronsko obrazovanje, što uključuje dalje opremanje škola potrebnom infrastrukturom, doedukaciju nastavnika, uvođenje elektronskih aplikacija, elektronskih dnevnika i niz drugih aktivnosti.

Glavni cilj projekta "Konvent o EU u BiH“ je da ojača kapacitete naše zemlje za procese integracija u EU, kao i za buduću odgovornost bh. organa vlasti.

Namjera je da se uspostavi trajna i otvorena platforma za javne debate o pitanjima integracije u EU, reformi i drugih ključnih pitanja.