BiH
0

Indonezija otvara ambasadu u Sarajevu

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je 22. jula primio u posjetu generalnu direktoricu za Ameriku i Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Indonezije Retno L.P. Marsudi.

Ministar Alkalaj izrazio je zadovoljstvo kvalitetom političkih odnosa između BiH i Indonezije, kao i činjenicom da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja. Istakao je da je potrebno dalje raditi na unapređenju razine privrednih odnosa, za što postoji dovoljno prostora.

Alkalaj je iskazao zadovoljstvo suradnjom BiH i Indonezije na međunarodnom planu. Zahvalio je na podršci Indonezije kandidaturi BiH za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a za period 2010.-2011. godine, te informirao sugovornicu o načinu i principima djelovanja BiH u ovom UN tijelu.

Sugovornici su se složili o potrebi jačeg fokusiranja na gospodarsku suradnju, te je s tim u vezi dogovoreno što skorije potpisivanje sporazuma o uzajamnoj zaštiti investicija i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Također je dana potpora početku rada Zajedničke trgovinske komisije, predviđene zaključenim Sporazumom o trgovinskoj suradnji.

Ministar Alkalaj je pozdravio odluku Vlade Indonezije o otvaranju Ambasade Republike Indonezije u Sarajevu, jer će se na taj način dodatno ojačati veze između dvije zemlje. Na današnjem sastanku dogovoreni su detalji otvaranja Ambasade, a ministar Alkalaj je u svoje osobno ime i u ime Ministarstva ponudio svu potrebnu pomoć.

Generalna direktorica Retno L.P. Marsudi je istakla da će Ambasada u Sarajevu biti jedna od novih ambasada u svijetu koje će Indonezija otvoriti zahvaljujući ekonomskom rastu koji je zabilježila usprkos svjetskoj ekonomskoj krizi.

Ministar Alkalaj uputio je poziv za ministra vanjskih poslova Republike Indonezije Radena Muliana Marty M. Natalegawa da posjeti BiH, za što bi otvaranje Ambasade Indonezije bila izvrsna prilika, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.