Za dva mjeseca u 2010.
0

Indirektnih poreza prikupljeno više za 24 miliona KM

SRNA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH za prva dva mjeseca ove godine prikupila je na Jedinstveni račun po osnovu indirektnih poreza 800 miliona KM, što je za tri odsto ili za 24 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, potvrđeno je danas Srni u UIO.

Od 800 miliona KM, 530 miliona maraka odnosi se na prihode od PDV-a, 190 miliona KM na prihode od akciza, 42 miliona KM od putarina i 38 miliona KM od carine.

Prihodi od carine i dalje bilježe pad i za 22 odsto su niži u prva dva mjeseca ove godine nego u istom periodu lani, dok prihodi od akciza bilježe rast, što je rezultat primjene novog Zakona o akcizama kojim su povečane akcize na duvanske prerađevine.

Neto prihodi sa Jedinstvenog računa raspoređeni su za finansiranje državnih institucija u visini od 107 miliona KM, Republici Srpskoj doznačeno je 185 miliona KM, Federaciji BiH 368 miliona KM, dok je Brčko distriktu doznačeno 20 miliona KM.

Plan prihoda za ovu godinu je definisan na 4,663 milijardi KM i u UIO očekuju da će taj plan biti ispunjen.

Novi Zakon o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine, predvidio je uvođenje dodatne putarine u iznosu od 0,10 KM po litru derivata za izgradnju savremenih saobraćajnica u BiH.

Upravni odbor UIO donio je Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za autoputeve kojom je utvrđeno da će se 10 odsto prikupljenih sredstava odvajati na račun rezervi i služiće za poravnanje kad se usvoji konačan akt za raspodjelu sredstva od putarine.

Ostatak novca dijeli se u procentima 59 odsto za FBiH, 39 odsto za RS i dva odsto Brčko distriktu.

Od početka primjene Zakona o akcizama u BiH ukupno je prikupljeno 88 miliona KM posebne putarine.

Odvojena je rezerva u iznosu od 10 odsto ili 8,8 miliona KM, a iz te rezerve vršiće se poravnanje kad Upravni odbor UIO usvoji konačni akt za raspodjelu prihoda od putarine.

Po osnovu putarine do danas je ukupno raspoređeno 79,2 miliona KM, od čega je FBiH pripalo 46,7 miliona KM, RS 30,9 miliona KM, Brčko distriktu 1,6 miliona KM.