BiH
0

Indija zainteresirana za ulaganja u BiH

FENA
U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH danas je na inicijativu Ambasade Indije održan sastanak zamjenika ministra Vilima Primorca sa savjetnikom za politička i ekonomska pitanja u Ambasadi Indije u Mađarskoj G. V. Srinivasom.

Razgovarano je o ratificiranju Sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija i usaglašavanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Indije o suradnji u oblasti kulture, znanosti i obrazovanja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U toku je izrada i usaglašavanje niza sporazuma koji tretiraju izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, zračni promet, pravnu pomoć i ekstradiciju te informacijske tehnologije.

Srinivas je naglasio kako je Indija veoma zainteresirana za ulaganje u BiH, pogotovo u metalsku industriju i u veće kompanije koje su još u državnom vlasništvu.

Naglašena je i zainteresiranost Indije za pružanje različitih vidova obuke iz oblasti malih i srednjih poduzeća, te da u tom segmentu najveći doprinos može imati Ambasada BiH u Nju Delhiju, koja bi poduzela aktivnosti na pružanju informacija i predstavljanja.

On je ujedno najavio da će ambasador Indije u Budimpešti u julu doći u posjet BiH.

Predloženo je da se treći mješoviti komitet za zaštitu investicija organizira u BiH krajem godine. Obostrano je zaključeno da se ubuduće očekuje tješnja suradnja u bilateralnim odnosima između Indije i BiH, jer je dosadašnja robna razmjena bila simbolična.

Indijski kapital je već prisutan u našoj zemlji u kojoj postoje potencijali za investiranje u razne sektore, počevši od industrije, energije, rudarstva, turizma, sve do bankarskog i farmaceutskog sektora.

Rečeno je i kako bi bilo poželjno da se u dogledno vrijeme uspostavi diplomatska misija Indije u BiH, a sve u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa.

Vilim Primorac je zahvalio na učešću pripadnika Oružanih snaga Indije koji su bili angažirani u mirovnoj misiji u BiH i na angažiranju indijskih stručnjaka u centru za deminiranje.