Obilježavanje stradanja Srba
0

Incidenti u Bratuncu i Srebrenici

FENA
Prilikom današnjeg obilježavanja godišnjice stradanja Srba regije Birač, ulicama Srebrenice i Bratunca šetala je grupa momaka u crnim majicama na kojima se nalazio lik Draže Mihajlovića.

Ova grupa, koja je navodno došla sa Kosova, skinula je zastavu Bosne i Hercegovine sa zgrade Općine Bratunac i pogazila je. Grupa se potom uputila do jednog lokala čiji je vlasinik Bošnjak i vrijeđala ga.

Tokom održavanja duhovne akademije u srebreničkom Kulturnom centru, ista grupa momaka šetala se ulicama Srebrenice i pjevala pjesme neprimjerenog sadržaja. Policija koja je osiguravala duhovnu akademiju u Kulturnom centru u Srebrenici, nije reagirala.

Miladin Dragičević, savjetnik premijera RS-a Milorada Dodika izjavio je da je ogorčen zbog ovih postupaka koji se nisu smjeli dogoditi kada se odaje pošta poginulim ljudima. Neprimjerenu ikonografiju trebalo bi zabraniti. Ovo nam nije trebalo, a ova mrlja ide na organizatora skupa u Bratuncu, rekao je Dragičević.

Osudu incidenata u Srebrenici i Bratuncu dao je i Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a:

„Mi ne možemo zabraniti bilo kakvo okupljanje. Vlada Republike Srpske stoji na stanovištu da njeguje sva spomen obilježja i sve ono što se dešavalo u proteklom otažbinsko-odbrambenom ratu. Mi podržavamo samo ono što je u našem programu djelovanja, a ovo pada na dušu organizatora skupova u Srebrenici i Bratuncu.'