Uručena menšura
3

FOTO / Reis Kavazović: Radit ću za dobro muslimana i odgovorno obavljati svoju dužnost

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mr. Husein ef. Kavazović postao je 14. reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na današnjoj svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji uručena mu je menšura, odnosno šerijatsko-pravno ovlaštenje da može vršiti dužnost vjerskog vođe muslimana. On se zakleo da će dužnost obavljati svjesno i odgovorno te da će raditi za dobro muslimana i štititi njihove interese. Obećao je da će unapređivati obrazovni sistem, raditi na jačanju bh. društva i poštivati različitosti i njegovati te vrijednosti.

Svečanost dodjele menšure 14. reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) mr. Huseinu ef. Kavazoviću počela je klanjanjem podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Ulazak u džamiju pratili su tekbiri džematlija i članova hora.

Nakon učenja Kur'ana, tekbira i ilahija Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice pročitao je tekst mešure, svečani dokument kojim se potvrđuje da je određena osoba legalno imenovana, odnosno izabrani reisu-l-ulema i da je ovlašten, da u smislu šerijatskog prava daje slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima naziva se u bosanskoj praksi menšura.

Husein ef. Kavazović položio je zakletvu. On se zakleo da će dužnost koja mu je dodijeljena obavljati svjesno i odgovorno, a nakon toga mu je uručena menšura.

Mustafa ef. Cerić obratio se prisutnima u Gazi Husrev-begovoj džamiji i istakao da je najvažniji uvjet za spas i opstanak muslimana Bošnjaka bilo je i ostalo vidovito duhovno i hrabro političko vođstvo. Istakao je da su Bošnjaci imali dobre i loše vođe kao i svi drugi narodi, ali u buduće Bošnjaci ne mogu podnijeti loše vođe zato što žive u takvom okruženju koje ne dozvoljava nemar, neznanje, neodlučnost, potkupljivost, pokvarenost i neodgovornost.

"Više nego ikad ranije bošnjački narod ima potrebu za snažnim i odvažnim duhovnim, nacionalnim i političkim vođama poput nekih iz prošlosti. Mnogo važnije od 'velikog naroda' su volja i sposobnost savjesnih i odgovornih vođa da rade za dobrobit svog naroda. Nije bez razloga rečeno da su dvije vrste ljudi beskorisni: oni koji ne znaju voditi i oni koji ne znaju slijediti.

Danas prvog dana hidžretske 1434., odnosno 15. novembra, 2012. miladske godine ovdje u Gazi Husrevbegovoj džamiji svjedočimo da je Husein ef. Kavazović dobio naše povjerenje da nas duhovno i moralno vodi, a mi se obavezujemo da ga slijedimo sa predanošću na koju nas zadužuje Allah i Njegov Poslanik te povijesni dokument Menšure, koju je Husein ef. Kavazović danas primio kao emanet kojeg sam ja dosada nosio u ime islama i ispred muslimana.

Uvaženi Husein ef. sretan sam i zadovoljan što ti emanet Menšure bosnskog reisu-l-ulme prenosim u slobodi naše vjere i nacije, pri punoj svijesti i istinskom uvjerenju da ćeš ti ovaj emanet nositi hrabro i mudro na Allahovo zadovoljstvo i na čast i ponos našeg naroda.

U to ime, poštovani reisu-l-ulema Husein ef. Kavazoviću, od srca ti čestitam i učim ti dovu Allahu Uzvišenom da ti uveća vjeru, da ti osnaži volju, da ti blagoslovi želju da budeš znak i putokaz svakom čovjeku dobre volje na putu istine, pravde, mira i pomirenja uvijek i na svakom mjestu", kazao je Cerić.

Draga braćo i sestre, ovim činom prestaje moja dužnost reisu-l-uleme Islamske zajendice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu.

Od ovog trenutka dužnost reisu-l-uleme Islmske zajednice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu preuzima Huseijn ef. Kavazović, pa neka mu je hairli i sretno uz Allahovu pomoć i milost! Amin!

Draga braćo i sestre, ovim činom prestaje moja dužnost reisu-l-uleme Islamske zajendice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu. Od ovog trenutka dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu preuzima Husein ef. Kavazović, pa neka mu je hairli i sretno uz Allahovu pomoć i milost! Amin!", istakao je Mustafa ef. Cerić.

Na svečanoj inauguraciji, hutbu je održao i novoizabrani reis Husein ef. Kavazović. Zakleo se da će raditi za dobro muslimana, štititi ih i pomagati.

"Ujedinimo naše redove ljubavlju i zajedničkim radom za dobro na Allahovom putu. Svima vam želim čestitati mubarek Hidžretsku godinu, neka vam je hairli"

"U ovom velikom danu, na ovom mubarek mjestu primih menšuru, ovlaštenje da vršim ovu odgovornu dužnost kao izraz volje naše Islamske zajednice Tako mi Gospodara nebesa i zemlja, tako mi našeg časnog Poslanika i časnoga Kur'ana i Dina, obećavam da ću povjerenu dužnost obavljati odgovorno i savjesno. U skladu s propisima časnoga šerijata. Obavljat ću povjerenu dužnost uvažavajući Ustav IZ u BiH i državne zakone. Zakletvu polažem pred Gospodarom svjetova i njegovim melekima i vama koji ste danas mojim riječima svjedoci. Molim uzvišenog Allaha da bude zadovoljan ovim činom. Radit ću za dobro muslimana, sarađivat ću sa članovima i predstavnicima naše zajednice, štititi interese i prava muslimana,i imovinmu i ukupna dobra Islamske zajednice", kazao je reis Kavazović.

Istakao je da je misija zajednice da ukupnim djelovanjem utječe na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi.

"Misija naše Zajednice je da radi na osiguravanju uvjeta za prenošenje Emaneta. Naša zadaća jeste da učestvujemo u izgradnji svijeta predanog Bogu, jedinom Stvoritelju i Gospodaru. Mi živimo uvjereni da nas Gospodar, Milostivi, Samilosni, sluša i gleda, da nas štiti i pomaže, da nas ne napušta i ne ostavlja same. Pozivam vas da mi pomažete u svemu što je dobro i dopušteno, a da me upozorite i onemogućite u onome što je loše i nedopušteno.

Neka u tome bude i dio vaše odgovornosti prema Zajednici. Pred nama su ozbiljni zadaci razvoja i neophodnih promjena u Zajednici. Učvršćeni vjerom u Allaha Uzvišenog, nećemo se plašiti izazova. Snagu iz jedinstva muslimana i svijesti Bošnjaka usmjeravat ćemo prema sigurnosti i dobrobiti ummeta, društva i države u kojoj živimo. Radit ćemo odlučno, hrabro, uključujući sve svoje sposobnosti i znanja.

Unapređivat ćemo naš sistem obrazovanja i razvijati nauku, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja. Nedavna Agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, ostavili su dalekosežne razarajuće posljedice na naše ljude i našu zemlju. Pripadnici Islamske zajednice su bili i sami cilj zločina. Zajednica je doživjela teške ljudske gubitke, institucionalno rastakanje i materijalno uništavanje. Naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, pamtiti šehide i gazije. Zajedno s drugima, učestvovat ćemo u snaženju države Bosne i Hercegovine i njezinom napretku.

Doprinosit ćemo jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju u različitostima i odgovornosti za njegovanje tih vrijednosti. Sarađivat ćemo s komšijama drugih vjera “na temelju Riječi koja je i njima i nama jednaka: da ne obožavamo nikoga osim Jedinog Boga.”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će trajno dijeliti sudbinu svojih pripadnika i odlučno ih predvoditi u onome što je djelovanje za njihov interes i za odbranu i jačanje njihovih prava. Istinski ćemo se brinuti o našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Posebnu pažnju i odgovornost ćemo usmjeriti prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori. Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice. Ponašat ćemo se odgovorno i osjećati ravnopravno. Ummet islama je naša kolijevka, a mi smo njegov nakit", naveo je novoizabrani reis u hutbi.

Nakon kratkog kolaža ilahija hafiz Ismet Spahić proučio je dovu, a zatim su uslijedili tekbiri i čestitanje te priprema za ikindiju čime je zvanično završena svečana inauguracija novoizabranog reisa.

Izborno tijelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 23. septembra izabralo Husein ef. Kavazovića za reisu-l-ulemu. Ovom menšurom se Kavazović ovlašćuje da obavlja dužnost reisa u skladu s propisima Šerijata, odredbama Ustava Islamske zajednice u BiH i državnim zakonima.

Husein ef. Kavazović je 14. reis Islamske zajednice u BiH. Na dužnosti će biti u narednih sedam godina.