BiH
1.4k

Inat Armije RBiH kroz objektiv AFP-a: Fotografije otpora koje su obišle svijet

Piše: I. P.
Foto: AFP
Specijalne snage nakon agresorskog napada na demonstrante, april 1992. (Foto: AFP)
Armija Republike Bosne i Hercegovine formirana je pod izuzetno teškim uslovima kojima su svjedočile i strane novinske agencije.

U vrijeme kada je Bosna i Hercegovina, tj. njen najveći dio teritorije, bila okupirana od Jugoslavenske armije – na malom slobodnom području ujedinjene su raznolike vojne formacije, one legalne i one osnovane kao protekcija kvartova i ulica, stvorivši tako jedinstvenu vojsku koja je vremenom postala velika prijetnja za plan agresorskih vojski.

Petnaestog aprila 1992. godine formirana je jedina međunarodno priznata vojna sila na teritoriji naše zemlje – Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Njenom stasanju svjedočile su agencije kao što je France-Presse čiji su fotografi i fotoreporteri u svijet slali sliku mlade armije i bosanskohercegovačkog otpora u liku mladića u tenama i farmerkama.

Georges Gobet, Mike Persson, Christophe Simon, Pascal Guyot i Andre Durand samo su neki od fotografa koji su ovjekovječili inat i borbu bosanskog čovjeka koji se nije nadao da će 1992. biti godina rovova, razbijenih prozora, izgorjelih stanova, uništenih života i slave koja će pale borce pratiti u vječnost.