BiH
0

Implementacija reforme policije u BiH kasni šest mjeseci

FENA
Komesar Policijske misije Evropske unije (EUPM) Stefan Feller i češki ambasador u BiH Jiri Kudela, čija zemlja predsjedava EU, upozorili su nakon današnjeg sastanka u Sarajevu da su razočarani što implementacija zakona o reformi policije, čije je usjavanje bilo uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, kasni šest mjeseci.

Komesar Feller je na konferenciji za novinare nakon ovog susreta izjavio da je 2009. ključna godina za BiH te će EU pojačati napore kako bi BiH nepovratno stala na put evropskih integracija.

Međutm, naglasio je, BiH mora napraviti rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije te ostvariti poboljšanja u domeni vladavine zakona.

Feller je ocijenio da je implementacija dva zakona iz reforme policije još jedna važna obaveza BiH prema EU.

  • Nije tajna da smo razočarani što proces uspostave direkcije za koordinaciju policije i ostalih novih državnih tijela kasni već šest mjeseci. Implementacija ova dva zakona je važan test, upozorio je komesar EUPM-a.

Ambasador Kudela je rekao da je njegova zemlja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja EU stavila i napredak regiona ka evroatlantskim integracijama.

Češka želi iskoristiti prednosti ove prilike u korist ostvarenja tog cilja, uključujući liberalizaciju viznog režima.

  • Mora se raditi. Ne može biti izgovor što se radilo na drugim područjima, kazao je Kudela u vezi sa šestomjesečnim kašnjenjem implementacije zakona o reformi policije.

Upozorio je da kašnjenja ne smije biti, jer se time Češkoj izbijaju argumenti iz ruku da zastupa liberalizaciju viznog režima i druge stvari.

  • Nećemo se predati. Treba iskoristiti situaciju koja je sklona BiH da se postigne napredak, da ova godina postane prekretnica za liberalizaciju viznog režima i druga pitanja, rekao je Kudela.

Upitan kako komentira to što su dva najznačjnija zvaničnika EU u BiH, visoki predstavnik Miroslav Lajčak i šef Delegacije Evropske komisije Dimitris Korkoulas, nedavno dali suprotne ocjene o radu bh. vlasti na ispunjenju uvjeta za liberalizaciju viznog režima, Kudela je rekao da je Lajčak svojom oštrom ocjenom više htio probuditi političare, dok je Kourkoulas s tehničke strane morao priznati određeni napredak ali uz upozorenje da još dosta toga treba uraditi.

On je, također, kazao da neprovođenje reforme policije može imati indirektan uticaj i na liberalizaciju viznog režima.

Kada je u pitanju saradnja BiH i Europola, na strateškom i operativnom nivou, naša zemlja tek treba ratificirati sporazum o strateškoj saradnji. Međutim, komesar Feller kaže da vjeruje svojim bh. kolegama kada je u pitanja saradnja koja uključuje razmjenu povjerljivih podataka.

  • Kada se govori o borbi protiv organiziranog kriminala, svjedoci smo brojnih pozitivnih rezultata, iako postoje i negativne priče, kazao je on.

Feller je kazao da saradnju bh. vlasti i Europola treba promovirati i EUPM planira uskoro određene korake u tom smjeru.

Međutim, dobra saradnja s međunarodnim institucijama traži postojanje kvalitetnih državnih institucija.

  • Bez toga neće ići, rekao je komesar EUPM-a Stefan Feller.