Nebojša Radmanović
0

Imperijalne namjere Turske prema 'otomanskom Balkanu'

FENA
Predsjedništvo BiH je danas u Sarajevu razmatralo Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za prvih šest mjeseci ove godine i u okviru toga je informirano kako teku pripreme za izradu nacrta budžeta za 2010. godinu.

Predsjedništvo BiH je danas odredilo delegaciju BiH za učešće na 25. zasjedanju Stalnog komiteta za ekonomsku i poslovnu saradnju (COMEC) Organizacije islamske konferencije (OIC) u Istanbulu od 5. do 9. novembra. Delegaciju će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva informirani su o tome kako teku pripreme za organizaciju ministarskog sastanka Američko-jadranske povelje.

“Radi se o sastanku koji se 17. novembra održava u Sarajevu, a učestvovat će ministri odbrane iz regiona, oni koji su potpisali Povelju i koji žele da potpišu”, kazao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na pres-konferenciji nakon sjednice.

Predsjedništvo je danas donijelo odluku kojom daje agremane ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH koji BiH pokriva nerezidentno iz Rima.

Razmatralo je šest molbi za pomilovanje od kojih su četiri odbijene, a dvije djelimično usvojene.

Radmanović je kazao da je pitanje koje nije bilo najavljeno za današnju sjednicu bio njegov zahtjev da se danas raspravlja o izjavama ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua prilikom njegove nedavne posjete BiH.

  • Mislim da su njegove izjave bile klasično miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje, u ovom slučaju BiH. Ministar Davutoglu je potpuno suprotno onome što smo imali prilikom posjete njegovog premijera Sarajevu, prilikom posebne posjete predsjednika Parlamenta, potpuno suprotno onome što smo mi mogli da čujemo kada smo bili u zvaničnoj posjeti Ankari i Istanbulu kao Predsjedništvo, iskazao imperijalne namjere Turske prema Balkanu, kako je on rekao 'otomanskom Balkanu' - kazao je Radmanović.

Po mom viđenju, dodao je on, radi se o stvarima koje su potpuno suprotne onome čemu mi težimo, a to je Evropska unija.

  • Podsjećam vas da je EU regija mira, da smo se u BiH opredijelili za put ka EU. Mislim da ovdje žive Evropljani bez obzira na to kako se zovu i da je ono što je govorio ministar Davutoglu neprimjereno, nediplomatski, neprihvatljivo i neevropski, kazao je Radmanović.

Zbog ovoga sam, dodao je on, tražio da Predsjedništvo raspravlja, ali nisam dobio podršku druga dva člana Predsjedništva - jedan je bio protiv, jedan uzdržan tako da ta tačka dnevnog reda nije mogla da bude na današnjoj sjednici.

Na novinarsko pitanje kako ocjenjuje odluku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da odgodi posjetu Švedskoj, Radmanović je odgovorio da Komšić nije trebao ići u zvaničnu posjetu Švedskoj jer o tome nije odlučivalo Predsjedništvo, „ali svaki član Predsjedništva ima pravo da ide u neslužbenu posjetu i da druga dva člana Predsjedništva ne moraju ni da znaju“.

„Međutim, po mom viđenju, bitan je razlog koji je on naveo zašto odgađa posjetu. To nije, kako gledam na tu stvar, u skladu s njegovom pričom da je legalista. Naime, sve ono što se desilo je u skladu s legislativom zemalja koje odlučuju o tome i argument da se ne ide zbog toga teško da može biti prihvatljiv. Ne mogu komentarisati izjave da je ministar vanjskih poslova Švedske bitno uticao na to jer o tome nemam informacija, a i da imam teško da bi davao ocjenu“, kazao je Radmanović.

Biljana Plavšić je, dodao je on, osuđena za ono što je priznala, završila je posao u zatvoru u skladu sa Statutom Haškog tribunala i legislativom Švedske i mislim da tu treba staviti tačku.

„Mislim da se tako treba ponašati i kada su i pitanju drugi optuženici i osuđenici“, smatra Radmanović.