Zahid Crnkić
0

'Imovinski cenzus za boračke kategorije tek od 2011. godine'

SRNA
Ministar za boračka pitanja Federacije BiH /FBiH/ Zahid Crnkić izjavio je da će za boračke kategorije biti uveden imovinski cenzus pri odobravanju naknada, ali da će njegova primjena početi tek od 2011. godine.

Uvođenje cenzusa jedan je od zahtjeva Svjetske banke za dodjelu kredita FBiH, a Crnkić ističe da predstavnici ove banke primjenu imovinskog cenzusa traže odmah na početku naredne godine.

"Izmjene zakona nisu upućene ni Vladi FBiH, a za njihovo usvajanje u parlamentu treba najmanje dva-tri mjeseca. Zbog toga ćemo insistirati da primjena cenzusa počne od 2011. godine", rekao je Crnkić za "Nezavisne novine".

On je naveo da je prijedlog Svjetske banke bio da cenzus za četvoročlanu porodicu bude 800 KM, odnosno da takva porodica ne može dobiti naknadu ako svi zajedno imaju više od 800 KM primanja, što je Ministarstvo ocijenilo nerealnim. Crnkić dodaje da je on predlagao da cenzus bude 1.200 KM.

"U ponedjeljak i utorak ponovo ćemo se sastati sa predstavnicima Svjetske banke i konačno utvrditi šta će biti proslijeđeno na usvajanje Vladi FBiH", naveo je Crnkić.

Govoreći o Zakonu o reviziji rješenja u oblasti boračko-invalidske zaštite, koji će poslanici Federalnog parlamenta razmatrati 1. decembra, Crnkić je rekao da bi, ako zakon bude usvojen, revizija trebalo da počne odmah naredne godine.

"U skladu s prijedlogom ovog zakona, revizija će koštati 2,8 miliona KM. Najveće stavke su troškovi rada Instituta, odnosno troškovi obrade nalaza", rekao je Crnkić.