BiH
0

Imenu Pozorišnog trga konačno dodano ime Susan Sontag

Sarajevo-x.com
Skoro godinu dana nakon donošenja odluke da naziv Pozorišnog trga ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu bude dopunjen imenom heroine Susan Sontag, tabla sa njenim imenom konačno je postavljena na svoje mjesto.

Nove table su postavljene na osnovu odluke Skupštine Kantona Sarajevo, te umjesto "Pozorišni trg" novi naziv je "Pozorišni trg - Susan Sontag".

Postavljanjem tabli završena je procedura preimenovanja Pozorišnog trga u čast velike prijateljice grada Sarajeva i države BiH, koja je smatrana jednim od najvećih intelektualki 20. vijeka. Susan Sontag, rođena 16. januara 1933. u New Yorku, bila je američka publicistkinja poznata i kao veliki borac za ljudska prava i oštra kritičarka društvenih zbivanja. Preminula je 2004. godine u New Yorku u 71. godini života. Sahranjena je na pariškom groblju Cimetière Montparnasse.

Građani Sarajeva je pamte kao jednog od najvećih kritičara rata na ovim prostorima i kao osobu koja je prva kazala da se na području BiH dešava genocid. U Sarajevu je tokom njegove opsade boravila devet puta, gdje je režirala predstavu "Čekajući Godoa", po dramskom djelu Samuela Beketa, čime je poslala simboličnu poruku svijetu da Sarajevo čeka pomoć.