BiH
0

Imenovanje UO FTVBiH je u nadležnosti Parlamenta

FENA
Nakon što je Regulatorna agencija za komunikacije objavila konkurs za članstvo u Upravnom odboru RTVBiH, Ismet Osmanović, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, izjavio je danas da je imenovanje upravnog odbora ovog emitera u nadležnosti Federalnog parlamenta.

Osmanović se pritom poziva na novi, tek doneseni Zakon o RTVBiH, odnosno na član 25. i precizira da prema tom zakonskom članu, "pripremu kandidata, počevši od javnog konkursa i kreiranja liste kandidata za Parlament treba da vrše dvije komisije za izbor i imenovanja koje djeluju u Predstavničkom domu i u Domu naroda Federalnog parlamenta.

"Tu je Zakon sasvim jasan. To što se RAK poziva na odredbe Zakona iz poglavlja 'prelazne i završne odredbe', ne daje mu za pravo da raspiše konkurs jer po ovom zakonu nije nadležan da utvrđuje listu kandidata, nego su to dvije parlamentarne komisije", naveo je Osmanović u današnjoj izjavi Agenciji FENA.

Dalje je kazao da će Parlament Federacije svakako morati razmotriti novonastalu situaciju. On ne sumnja u jasan stav svojih kolega parlamentaraca da kompletnu proceduru izbora i imenovanja upravnog odbora treba da vrši upravo Parlament koji je, ističe Osmanović, i izglasao takav Zakon. To nedvosmisleno piše u članu 25., zaključio je.

Regulatorna agencija za komunikacije, danas se oglasila saopćenjem za javnost, navodeći da želi pojasniti procedure formiranja liste kandidata za upravni odbor RTV-a FBiH. Tvrdi da je kao i uvijek dosad postupila zakonski i pritom je odbacila "sve spekulacije o tome da je preuzela više ovlasti nego što joj pripada."

RAK dalje navodi da je svrha prijelazinih odredbi novog Zakona o RTV-u FBiH da osiguraju, kako im sam naziv govori, "neometan prijelaz između dva zakona koji određenu materiju regulišu na različit način."

"Prelazne odredbe Zakona o RTVFBiH (član 65, stav 2) jasno navode da će proceduru formiranja liste kandidata za prvi upravni odbor provesti agencija u roku od 30 dana od stupanja na snagu novog zakona.

Razlog za poseban sistem uspostave prvog upravnog odbora između ostalog je i u činjenici da po Zakonu mandat člana upravnog odbora traje četiri godine, osim u prvom sazivu, kada se jedan član iz reda članova sadašnjeg Upravnog odbora bira na godinu dana, a ostala tri na dvije, tri i četiri godine.

Na ovaj način se osigurava sistem rotiranja članova upravnog odbora. Već za godinu dana, kada bude isticao mandat članu Upravnog odbora imenovanom na godinu dana, procedura selekcije novog člana prelazi potpuno u nadležnost Komisije za izbor i imenovanja Parlamenta Federacije BiH, a u skladu sa članom 25. Zakona o RTV-u FBiH", objašnjenje je koje je u svom saopćenju dao RAK.