BiH
7

Imenovani članovi Upravnog odbora Elektroprenosa

SRNA
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, imenovalo Enisa Šantića, Muhameda Mehmedovića, Branka Baroša, Dragomira Kecmana i Momira Bjelicu za članove Upravnog odbora kompanije Elektroprenos BiH.

Oni će uz ostale članove kojima još nije istekao mandat činiti Upravni odbor kompanije.

Utvrđen je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma sa Vladom SAD o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka. Riječ je o podacima sa oznakama "vrlo tajno", "tajno", "povjerljivo" i "interno", saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Prethodno je Savjet ministara utvrdio Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma sa Vladom Portugala o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka. Ministarstvo bezbjednosti dostaviće pojedinačne prijedloge osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za prihvatanje razmjene nota sporazuma za grant pomoć Vlade Japana za nabavku meteorološke, medicinske i opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda, u vrijednosti od tri miliona evra.

Sporazum se odnosi na isporuku projektom specifikovane tehničke opreme, odnosno opreme za praćenje meteoroloških pojava, kao i opreme za praćenje vremenskih prilika na aerodromima, heliodromima, putevima, željeznicama i lukama, te sistemom za uzbunjivanje od poplava i vodenih valova.

Nosioci projekta bit će Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da obavi razmjenu nota sporazuma.

Projekt se realizuje na osnovu bilateralnog Sporazuma o tehničkoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana, potpisanog 2005. godine.