BiH
0

Imenovani čelnici ministarstva odbrane BiH

NINA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić imenovao je Dragomira Dumića za ministra odbrane BiH, a za njegove zamjenike imenovao je Marinu Pendeš i Enesa Bećirbašića.

Dragomir Dumić je rođen 1949. u Bijeljini. Pravni fakultet završio je u Sarajevu 1974. U razdoblju od 1974. do 1982. Dumić je radio u Okružnom sudu u Tuzli gdje je obavljao posao suca, da bi se potom bavio odvjetništvom u Tuzli i Bijeljini.

Enes Bećirbašić je rođen 1955. u Foči i magistar je tehničkih znanosti. Trenutno je na dužnosti glavnog sekretara Stalnog vojnog povjerenstva BiH.

Marina Pendeš je rođena 1964. u Vitezu. Diplomirani je inženjer elektrotehnike i trenutno je na dužnosti ministrice prostornog uređenja i okoliša u Srednjobosanskom kantonu.

Iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića saopšteno je kako je odluka o imenovanju prvih ljudi državnog ministarstva odbrane objavljena nakon razgovora s kandidatima. U izjavi za agenciju NINA novoimenovana zamjenica državnog ministra odbrane Marina Pendeš kaže kako je o svome imenovanju, iako je znala da je ozbiljan kandidat, saznala od naših novinara.

«Odgovorit ću postavljenoj ulozi jer se ne bih toga prihvaćala. Kada su u pitanju Dumić i Bećirbašiš još ih nisam imala priliku upoznati, ali s obzirom da nam je svima u interesu Partnerstvo za mir i približavanje EU-u, vjerujem da ćemo se zajednički truditi i timski raditi na tome», rekla je u telefonskoj izjavi Marina Pendeš.

U skladu sa zakonskom procedurom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić zatražit će potvrdu o imenovanje u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.