BiH
0

Imenovana radna grupa za utvrđivanje trase gasovoda Južni tok kroz RS

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) donijela je Rješenje o imenovanju Radne grupe za utvrđivanje prijedloga trase kraka gasovoda Južni tok kroz RS.

Predsjednik te radne grupe bit će Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva, a članovi Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, Tihomir Gligorić, direktor Republičke uprave za za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Slobodan Radulj, Pravobranilac RS-a i Slobodan Puhalac, v.d. direktora preduzeća Gas Res d.o.o. Banja Luka.

Entitetska vlada je na današnjoj prvoj sjednici u novom sazivu donijela zaključak kojim se predlaže predsjedniku RS-a da postavi na dužnost šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aria Livnea, Mlađana Cicovića za šefa Predstavništva RS-a u Republici Srbiji i Mića Ćetkovića u SR Njemačkoj.

Prihvaćena je i informacija o radu i finansiranju predstavništava RS-a u inostranstvu u 2012. godini te izvještaj o realizaciji Akcionog plana usklađivanja zakonodavstva RS-a s pravnom tekovinom Evropske unije i pravnim aktima Vijeća Evrope za 2012. godinu.

Vlada je donijela i Odluku o promjeni oblika organizacije Javne ustanove Studentski centar Nikola Tesla Banja Luka u Javnu ustanovu Studentski grad Nikola Tesla Banja Luka, čime će se, kako se tvrdi u Vladinom saopćenju, značajno "poboljšati“ standard studenata.

Usvojen je i izvještaj o provođenju Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u RS do 2015. godine, za 2012. godinu.

"Može se konstatirati da su mjere i aktivnosti planirane u okviru Operativnog plana za 2012. godinu provedene u potpunosti i da su proizvele značajne rezultate na terenu na ciljne grupe kojima su bile namijenjene. Najznačajnija promjena se desila finansiranjem i provođenjem aktivnosti ekonomskog osnaživanja žena na selu, kroz povećan obim finansiranja podsticaja i grantova, te kreditnih sredstava posebno usmjerenih na žene na selu", tvrdi se u saopćenju.

Entitetska vlada je donijela i Odluku o utvrđivanju katastarskog prihoda od zemljišta na teritoriji RS-a, a usvojen je i izvještaj o provođenju Strategije za borbu protiv nasilja u porodici za 2012. godinu.