BiH
0

Imenovana nova Vlada u ZDK

FENA
Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je s 20 glasova "za", 10 "protiv" i pet "suzdržanih" donijela odluku o imenovanju šest novih ministara u kantonalnoj vladi, umjesto nedavno smijenjenih ministara SDA.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prije usvajanja dnevnog reda 24. sjednice Skupštine ZDK-a, zastupnici SDA zatražili su odgađanje sjednice ponavljajući raniji stav, kako je ista sazvana nelagalno i uz niz proceduralnih propusta.

Nova skupštinska većina koju čine SDPBiH - SBBBiH - NSRB - HDZBiH, odbacila je ovaj prijedlog, te se pristupilo glasanju o razrješenju Mirka Trifunovića (SDP) ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice zbog prelaska na drugu dužnost, kao i potvrđivanju imenovanja novih ministara u Vladi ZDK-a.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Za ministra finansija ZDK-a imenovan je Mirsad Isaković (SBBBiH) iz Zenice, za ministra za boračka pitanja Ekrem Tuka (SBBBiH) iz Zenice, za ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Bojan Bošnjak (NSRzB) iz Zenice, za ministra privrede Džemil Ugarak (SBBBiH) iz Visokog, za ministricu za pravosuđe i upravu Romana Brkić (SDP) iz Tešnja, za ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović (SDP) iz Žepča i za kantonalnog ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ivica Ćurić (HDZBiH) iz Žepča.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
„Zbog nedostaka vremena, iz razumljivih razloga, nisam napisao novi ekspoze, ali on ostaje isti kao i prije 16 mjeseci. Nadam se da ćemo sada i ubrzati njegovu provedbu“, poručio je novoizabranim ministrima Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Prvu sjednicu u novom sazivu, nova Vlada u kojoj SDPBiH ima pet ministara, SBBBiH tri, a NSRB i HDZBiH po jednog ministra, imat će danas od 16 sati.