Skupština Unsko-sanskog kantona
0

Imenovana nova vlada sa Hamdijom Lipovačom na čelu

FENA
Lipovača: I zvanično novi premijer USK
Lipovača: I zvanično novi premijer USK
Unsko-sanski kanton danas je konačno dobio novu Vladu. Skupština Kantona prihvatila je prijedlog mandatara Vlade, Hamdije Lipovače bivšeg načelnika Općine Bihać, a sada već kantonalnog premijera i dala saglasnost za imenovanje novih ministara sa 17 glasova za, devet protiv i četiri suzdržana.

SDP-u su uz mjesto premijera, pripala i četiri ministarska resora, prostorno uređenje, obrazovanje, pravda i zdravstvo. Na ta mjesta za ministre uime ove stranke danas su imenovani: Sinha Kurbegović, prof. Dario Jurić i Andrej Mamontov iz Bihaća te Amir dr. Murić iz Cazina.

SDA je također dobila četiri ministarske pozicije. Za ministra finansija imenovan je Sanel Mahić iz Sanskog Mosta, poljoprivrede Emdžad Galijašević iz Bihaća, privrede Hase Hajrulahović iz Cazina, te za pitanja boraca i RVI-a Ahmet Egrlić iz Ključa.

Ispoštovana konstitutivnosti

Resor policije pripao je NSRzB, a za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Šefik Smlatić, predsjednik ove stranke u USK-u i direktor firme "Lijanovići“ u Velikoj Kladuši.

Premijer Lipovača potom se obratio prisutnima, naglasivši da je prilikom imenovanja nove Vlade prije svega ispoštovana konstitutivnost svih naroda, koji žive na ovim prostorima te da je riječ o kvalitetnim kadrovima triju stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Kantonu.

Radit ćemo i djelovati kao tim da bismo se što prije uhvatili ukoštac s nagomilanim problemima, kazao je Lipovača, a prioritet bit će zaustavljanje rasta nezaposlenosti i stvaranje ambijenta za nova ulaganja.

Poziv DNZ-u da se priključi većini

Otvaranje što više radnih mjesta, popravljanje teške situacije u zdravstvu, smanjenje javne potrošnje gdje god je to moguće, samo su neki od budućih koraka nove Vlade, dodao je on. Pozvao je DNZ da se priključi parlamentarnoj većini.

Osim toga, obratio se i opoziciji kazavši da podrže sve što je dobro za bolji život svih građana USK-a da bi ovaj kanton konačno vratio mjesto koje je nekad imao u Federaciji BiH i koje mu zasluženo pripada.