Predstavnički dom PFBiH
0

Imenovan novi Upravni odbor RTVFBiH

FENA
U Sarajevu je danas Predstavnički dom Federalnog parlamenta donio odluku o imenovanju novog saziva Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Članovi ovog upravnog tijela su: Kadrija Hodžić, Bošnjak po nacionalnosti imenovan na mandat od jedne godine, Igor Soldo, Hrvat, čiji će mandat trajati tri godine, Radenko Udovičić, Srbin, s mandatom od dvije godine i Goran Samardžić iz reda ostalih imenovan na četiri godine.

Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je ovaj kadrovski sastav 2. juna.

Kandidatsku listu je predložilo zajedničko parlamentarno tijelo čiji su članovi iz oba doma nakon što je i ranije lista bila u proceduri ali u nešto različitim varijantama u jednom i drugom domu i osporavana u nekim elementima.

Danas se za predloženi kadrovski sastav izjasnilo 54 poslanika parlamentarne većine u Predstavničkom domu, a 18 poslanika opozicionih Socijaldemokratske partije BiH te Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović" i Demokratska narodne zajednice bilo uzdržano.

Uime parlamentarne komisije za izbor i imenovanja, poslanik Ismet Osmanović je odmah na početku sjednice rekao da novi upravni odbor mora odmah po konstituiranju donijeti statut preduzeća i preregistrirati ga u javno preduzeće, zatim predložiti sastav programskog vijeća kao vrlo važnog tijela od 11 članova u kojem će participirati kadrovi iz svih 10 kantona FBiH iz različitih struktura javnog i društvenog života.

To tijelo treba da imenuje Federalni parlament, rekao je Osmanović.

Nakon okončanja ove tačke dnevnog reda, predsjedavajući Safet Softić zatvorio je današnju sjednicu.