Valerijan Žujo
4

"Imenik Čeha" poslužit će književnicima za analize i pisanje knjiga

Piše: Nedim Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Valerijan Žujo i Alija Behmen (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prostorijama Gradske uprave Sarajeva danas je promovirano novo izdanje "Imenika Čeha u Sarajevu u 1910. godini" koje je priredio književnik Valerijan Žujo.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen istakao je kako je ovo mala, ali vrlo dragocjena knjiga.

"Ove godine mi obilježavamo 550 godina postojanja Sarajeva, te zbog toga ova knjiga ima još veći značaj. Mnogo je Čeha koji su živjeli u Sarajevu te u velikoj mjeri doprinijeli njegovom rastu i razvoju. To su bili arhitekti i umjetnici koji su kroz svoja djela dali Sarajevu nešto novo, ali je i Sarajevo njima dalo nešto novo", kazao je Behmen.

Književnik Valerijan Žujo kazao je kako je sasvim slučajno naišao na ovaj adresar. S obzirom na to da je ovo vrlo rijetka i važna knjiga, odlučio ju je sačuvati od propadanja.

"Drago mi je da su Grad Sarajevo i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH prepoznali važnost i podržali ovaj projekt. Sada ova knjiga postoji u stotinama primjeraka i sačuvali smo je od nestanka. Kolika je važnost ovog adresara govori i to da u Nacionalnoj biblioteci Češke postoji samo jedan primjerak", ističe Žujo.

On je dodao još i to da je udio Čeha u razvoju Sarajeva veoma veliki te da je to izuzetno široka priča.

"Ova knjiga sadrži vrijedne podatke, odnosno imena Čeha koji su živjeli u Sarajevu, čime su se bavili, gdje su živjeli, koliko ih je bilo i poslužit će mnogim književnicima za analizu i pisanje knjiga", naglasio je na kraju Žujo.