Dragan Čavić
0

"Imao sam obavezu da izvučem glavu iz pijeska'"

FENA
Lider Demokratske partije Dragan Čavić izjavio je danas da nije iznenađen što se u cijeloj BiH 11. juli ne obilježava kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, jer Srebrenica, kako je rekao, je tema koja još uvijek ima duboku političku konotaciju.

"Kao predsjednik RS-a, ja sam 2004. godine, nakon što sam upoznat sa sadržajem izvještaja o Srebrenici, imao obavezu da 'izvučem glavu iz pijeska' i obratim se građanima. Tu hrabrost do sada nije imao niko od bošnjačkih i hrvatskih političara. Žao mi je, zbog zločina koji se desili na svim stranama“, kazao je Čavić novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajuć sastanak na marginama samita u Dubrovniku lidera SDA, HDZ BiH i SNSD-a Sulejmana Tihića, Dragana Čovića i Milorada Dodika, lider DP-a je ocijenio da prudska trojka postoji "još samo kao želja pojedinaca i alibi međunarodne zajednice za pokušaj da se nešto pomijeni u BiH”.

Mišljenja je i da trojica tih lidera i, kada bi i došlo do dogovora među njima, nemaju kapacitet da svoj dogovor provedu u djelo.