Obilježen Dan pobjede u Tuzli
0

Imamović: "Uvijek postoji opasnost od fašizma"

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na tuzlanskoj Slanoj Banji danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana. O historijskom kontekstu 9. maja govorio je Risto Miličević, u ime SABNOR-a TK, koji je naglasio kako je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju 9. maja, ali da je rat na prostoru bivše Jugoslavije, prije konačnog sloma fašista, trajao još sedam dana.

"Danas slavimo 67. godišnjicu pobjede nad fašizmom. Drugi svjetski rat je trajao šest godina, a 9. maja nacistička Njemačka je potpisala svoju kapitulaciju", podsjetio je Miličević.

Alen Salihović, sin Fikreta Salihovića, dobitnika priznanja Zlatni ljiljan, je naglasio kako je Armija R BiH bila armija onih ljudi koji su na referendumu glasali za nezavisnost BiH. Salihović je naglasio kako je nepojmljivo da se borce Armije R BiH, koji su branili državu, izjednačava sa onima koji su izvršili agresiju na BiH.

Na koncu se pristunima obratio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, koji je naglasio kako je Tuzla najmultietničkiji grad na prostoru Balkana.

"Kada smo mislili da je 9. maja 1945. godine u potpunosti uništen, fašizam se ponovo na naše prostore vratio 1992. godine sa Slobodanom Miloševićem i njegovim sljedbencima. Zbog toga je neophodno stalno podsjećati na opasnost od fašizma, jer uvijek postoji opasnost da se fašizam vrati. Mi smo još 1943. godine u Tuzli, koja je bila najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi, pokazali kako se bori protiv fašizma. Pokazali smo to i 1992. godine. Na mrak smo odgovorili svjetlom, na mržnju ljubavlju, na dezintegraciju integracijom, na fašizam antifašizmom", rekao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje Trnovac, spomenik Zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama rata, u sklopu obilježavanja Dana pobjede u podne će na korzu biti organizovana promocija Evropske unije, a u 17 sati u Narodnom pozorištu počinje manifestacija "Pozdrav antifašističkoj Bosni", kojoj će prisustvovati Jovo Kapidžić, narodni heroj i bliski saradnik Josipa Broza Tita.

Obilježavanje 9. maja će biti završeno koncertom "Ljepota bosanske muzike", koji se od 20 sati održava u Spomen-domu Husino.