BiH
0

Imamović: Šta je vlada FBiH poduzela nakon poskupljenja životnih namirnica?

FENA
U toku današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu, prije utvrđivanja dnevnog reda postavljeno je više delegatskih pitanja.

Jedan od dvojice dopredsjedavajućih Doma Besim Imamović očekuje odgovor na pitanje šta je Vlada FBiH preduzela na osiguranju socijalne sigurnosti građana nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Federaciji.

Drugi dopredsjedavajući Doma Drago Puzigaća upitao je zašto Centralna izborna komisija BiH čeka s dodjeljivanjem jednog mandata rezerviranog za Srbe u Klubu srpskih delegata u ovom domu nakon što je dosadašnji delegat Mirko Pejanović imenovan na drugu dužnost, za dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Zbog odlaska Pejanovića Klub Srba u Domu naroda djeluje sa 16 delegata, a da bi bio potpun, nedostaje 17. delegat, kazao je Puzigaća.

Pitanje delegata Tome Vidovića upućeno je Kolegiju Doma naroda „da li je Kolegij razmatrao moju inicijativu o utvrđivanju programa rada Doma naroda? Ako nije, krši se poslovnik“, izjavio je Vidović.

Delegat Muharem Osmić pitao je kada će odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom biti riješen problem pješačkog prijelaza na Jelovačkoj petlji, na sjevernom ulazu u Maglaj (put M-17). U nedostatku signalizacije nerijetko se na tom mjestu dešavaju nesreće pa i one u kojima pješaci gube život, kazao je Osmić.

Prema proceduri, odgovori nadležnih na pitanja postavljena iz Doma naroda Federalnog parlamenta dostavljaju se naknadno. Najčešće se to desi na prvoj narednoj sjednici.

Utvrđivanje današnjeg dnevnog reda Doma naroda je u toku.