BiH
4

Imamović pozvao pravosudne institucije da odbrane Tuzlu od agresije naoružanih nasilnika

Piše: D. Brkić
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović na današnjoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla istakao je kako je subotnji krvavi obračun u centru grada u suštini napad na Tuzlu i njene građane.

"Pozivam pravosudne institucije i policiju da odbrane Tuzlu od agresije naoružanih nasilnika. Subotnji događaj je napad na Tuzlu i njene građane. Nadležni organe ni bi trebalo da imaju prečeg posla od zaštite prava na život i zdravlje ljudi. Sve to je bilo ugroženo u subotu uvečer kada je na ulicama bio veliki broj građana. Tražimo da se provede revizija izdatih dozvola za nošenje oružja, da se preispitaju biografije radnika u zaštitarskim agencijama i da se počinioci ovog i sličnih ataka na grad najrigoroznije kazne", poručio je Jasmin Imamović.

Ministar unutrašnjih poslova TK Zoran Teofilović naglasio je kako u slučaju subotnjeg okršaja za službenike policije nema nepoznanica. Formiran je štab koji se svakodnevno sastaje, a Teofilović je s govornice poručio kako garantuje sigurnost građanima Tuzle.

Mirnes Ajanović, na čiju inicijativu je sazvana vanredna sjednica, rekao je kako se u subotu u Tuzli mogla dogoditi nova Kapija.

"Moglo je doći do velike tragedije, do masakra nevinih građana. Ovo je posljednje upozorenje nadležnim institucijama. Ako se počinioci ne kazne maksimalnim kaznama mi ćemo, u slučaju ponavljanja sličnog incidenta, tražiti njihove smjene. Postali smo taoci osoba koje nose oružje", kazao je Mirnes Ajanović.

Vanredna sjednica Općinskog vijeća okončana je usvajanjem zaključaka koji će biti poslati nadležnim institucijama, a u kojim se traži hitno procesuiranje počinilaca, pooštrena kaznena politika, ukidanje insititucije pomilovanja, veće ovlasti policiji...