BiH
0

Imamović: Ogromna većina građana Tuzle glasala je za nezavisnost BiH

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Delegacija Općinskog vijeća Tuzla, boračka udruženja, Udruženje ratnih vojnih invalida i drugi građani položili su vijence i cvijeće na Partizanskom groblju, Spomeniku Zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama rata u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Potom je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Tuzla na kojoj je govorio predsjedavajući Jozo Nišandžić, potcrtavši kako je Dan nezavisnosti, odnosno 1. mart najznačajniji datum u novijoj historiji naše zemlje.

"Najsretniji bih bio kada bi se Dan nezavisnosti BiH obilježavao na cijelom prostoru države, ali sada to nije takav slučaj. U perspektivi očekujem da će svi građani BiH shvatiti da je ovo njihovo država i da je svi moramo cijeniti i voliti", naveo je Nišandžić.

Jasmin Imamović, načelnik općine, prisjetio se 29. februara i 1. marta 1992. godine, odnosno referenduma na kojem se odlučivalo o nezavisnosti BiH.

"Ogromna većina građana Tuzle svih nacionalosti glasala je za nezavisnost BiH", rekao je Imamović.

Za sutra u Tuzli su najavljene brojne aktivnosti. Ispred devastirane zgrade Vlade TK Udruženje Velika djeca organizuju, kako su naveli, novi referendum, dok je planirano i osnivanje Udruženja maloljetnih pripadnika Armije R BiH. U večernjim satima predviđen je svečani koncert Kamernog orkestra iz Tuzle.