BiH
37

Imamović: Mujkanović je bio veliki Tuzlak, poštovan, voljen i moralno čist kao suza

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Porodica, mnogobrojni prijatelji i građani Tuzle opraštaju se danas od Muhameda Mujkanovića (74), legendarnog interpretatora sevdalinke, koji je preminuo 9. januara na UKC Tuzla, dan prije svog rođendana.

Komemoracija je održana u BKC-u, gdje je Muhamed Mujkanović prije pet godina koncertom obilježio pet decenija svog umjetničkog rada. Posljednji ispraćaj obavit će se u popodnevnim satima ispred Tušanjske džamije u naselju gdje je Muhamed Mujkanović i rođen.

Govoreći o Mujkanoviću, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović konstatovao je kako je riječ o velikom Tuzlaku.

"On je veliki Tuzlak, koji je bio poštovan, voljen i moralno čist kao suza", rekao je Imamović.

Svoju muzičku karijeru Muhamed Mujkanović počeo je daleke 1960. godine. Proslavio se pjesmom "Emina", koju je sam komponovao i sa kojom je pobijedio 1983. godine na Ilidžanskom festivalu.

Nastupao je na 35 festivala i odnio 40 nagrada. Iza sebe je ostavio 200 arhivskih snimaka, 30 singlica, 10 ploča, 30 audiokaseta, 20 videokaseta, dvije pjesme za film...

Za života je Muhameda Mujkanovića i njegovu suprugu Biljanu pogodila velika tragedija. Od posljedica povreda u saobraćajnoj nesreći preminuo je njihov stariji sin Damir, a nekoliko mjeseci kasnije na treningu rukometaša Sloboda Solane prestalo je kucati i srce mlađeg sina Igora, koji je, pretpostavlja se, preminuo od tuge za bratom.

Muhamed Mujkanović je nakon gubitka sinova na nagovor mnogobrojnih kolega nastavio pjevati, jer je to bio jedini lijek za njegovu ranjenu dušu. U subotu 9. januara na UKC Tuzla Muhamed Mujkanović, legendarni sevdalija, zauvijek nas je napustio.

"Muhamed Mujkanović više nije sa nama, ali ostaje njegova pjesma u svakom sokaku... Ostaje njegova pjesma u našim srcima i duši", rekao je na komemoraciji novinar Zlatan Jovanović.