Uroš Pena
0

Imamo operativna saznanja o iznuđivanju, ali to treba dokumentovati

FENA
Direktor policije RS-a Uroš Pena izjavio je da već duži period policija raspolaže operativnim saznanjima da su određene osobe vršile krivična djela iznuđivanja u RS-u, ali da do dokumentovanja mogućeg krivičnog djela ne može govoriti o detaljima.

"Taj predmet smo u fazi operativnih saznanja imali i još ga imamo u takvom obliku“, rekao je Pena sinoć za RTRS odgovarajući na pitanje zašto policija RS-a šuti i ne dostavlja tužilaštvu predmet o "slučaju reketiranja“ pojedinaca sa tzv.crnih lista“ u RS-u o kojem je posljednjih dana izvještavaju mediji.

Direktor policije RS-a je kazao da policija vrši provjere, a da su legalni izvor saznanja i mediji koji su pisali o ovom slučaju.

Pena je kazao da je svjedoka sve više svakim danom, a da li su svjedoci ili navodni svjedoci, naveo je, to će se vidjeti u narednom periodu.

"Sve one osobe koje se pojave, bilo u medijima, pred policijom, bit će saslušane i od njih će biti uzete izjave, jer je to jedini način da se zadokumentuje krivično djelo“, rekao je on.

Pena je kazao da ovo za njega nije afera, jer se radi samo o događaju, koji se dogodio, da li jednom ili više puta.

"O obimu pojave niti mogu govoriti niti mogu govoriti o organizovanosti ljudi koji su to radili. U ovom momentu radi se o operativnim saznjanima da su određene osobe, mogući, izvršioci krivičnih djela, prema identifikovanim građanima RS-a i to trebamo zadokumentovati“, rekao je Pena.

Odbio je i da govori o drugim detaljima, jer naveo je, istraga, ako se uopšte otvori, to može pokazati.

Naveo je da policiju interesuje krivično djelo, a ne ko je gdje zaposlen, kao i da će od mogućih prijetnji biti zaštićeni svi, i žrtve i svjedoci, i pripadici bilo koje organizacije.

Pojedini biznismeni i smijenjeni političari iz ranijeg perioda istupali su ovih dana u medije sa tvrdnjama da su ranije bili na meti reketiranja, te da su u tome, između ostalih, učestovali i neki radnici ''Transparensi internešenela BiH", što je ta organizacija demantirala.