BiH
0

Imam Peštalić: Nema vehabija u Srebrenici!

FENA
Srebrenica
Srebrenica
MUP Republike Srpske svrstao je Srebrenicu među 14 općina u kojima, navodno, ima vehabija.

Spominje se naselje Sućeska kao mjesto okupljanja i djelovanja vehabija. Glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić izjavio je da je to najstariji džemat, da ga vodi povratnik i da se svi vjerski obredi obavljaju u skladu s propisima.

"Nema teorije da u Sućesci djeluje vehabijski pokret. To je smišljena provokacija. U tom su selu sve čestiti ljudi i oni bi sami odstranili one koji bi podržavali vehabijski pokret", kaže Peštalić.

Sadmir Nukić, uposlenik u Općini, u medijima je spomenut kao vehabija.

"To je napad na mene kao vjernika, ali i islam u cjelini. Ako je vehabija čovjek koji ima bradicu, ide u džamiju, posti i ponaša se ljudski, onda sam vehabija. Međutim, kategorički tvrdim da niti sam vehabija, niti neko drugi u Srebrenici. Preživio sam genocid u Srebrenici, izgubio oca, kao i moja supruga i vratili smo se. Istinski sam vjernik i ne pada mi na pamet da se poistovjećujem s nekim ljudima koji gledaju krivo na vjeru i islam", rekao je Nukić.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da vehabija u Srebrenici i okolini nema, nego se ova tvrdnja vješto koristi u političke svrhe da bi se narušilo stanje u BiH, a posebno u Srebrenici.