Centar za zdravo starenje
0

Imaju više od 60 godina, ali gimnastikom počinju svaki dan

Piše: Adisa Pobrić
Da život u trećoj životnoj dobi može biti zdrav, dinamičan i prepun smijeha pokazuju članovi Centra za zdravo starenje, otvorenog prošle godine u sarajevskom naselju Hrasno. U ovoj oazi spokoja svakodnevno se druži, uči i rekreira mnoštvo penzionera.

Uslovi koje trebate ispunjavati da biste postali član ove sretne družine su da imate više od 60 godina i da ste iz općine Novo Sarajevo.

"Centar je ranije bio otvoren za sve, bez obzira na to odakle dolaze, tako da imamo članova i izvan Sarajeva, međutim, kako su nam kapaciteti ograničeni, bili smo primorani da postavimo i ovaj drugi uslov, jer je upravo Općina Novo Sarajevo izgradila naš centar", kaže menadžerica Sejdefa Bašić-Ćatić.

Centar trenutno ima 506 članova, a barem trećina njih imaju djecu u inozemstvu i žive sami.

"Društvo u Centru im je kao druga familija, navikli su se da dolaze, pa se često bune što ne radimo i vikendom", kaže naša sagovornica. "Neki su došli stidljivo, a sada imaju mnogo prijatelja s kojima se druže i nakon radnog vremena Centra".

Centar im nudi učenje engleskog, talijanskog i njemačkog jezika, likovnu i kulinarsku sekciju, ručni rad, medicinsko savjetovalište, kurseve informatike, pa tako neki od članova razgovaraju putem Skypea, imaju Facebook profile i ponovo su u kontaktu sa prijateljima koje nisu vidjeli decenijama.

Organizuju izlete, svirke, iftare, priredbe i bazare, a posebnu pažnju privlače njihove vježbe na otvorenom prostoru ispred Centra, kada i po 100 osoba u tzv. zlatnoj dobi vježba sa fizioterapeutom Mahirom Selmanovićem.

"Zanimljivo je kako nas svakodnevno posmatraju iz okolnih zgrada ljudi nenavikli na ovakvu sliku Sarajeva i starih ljudi, a često vidimo kako iza zastora i oni vježbaju s nama", kaže Bašić-Ćatić.

Istraživanja među ovim rekreativcima pokazala su da se nakon redovnog vježbanja puno bolje osjećaju, da im se poboljšala probava, motorika, da su opušteniji, manje depresivni i da im preventivna i korektivna gimnastika zaista godi.

"Jedna od naših članica, koja ima 76 godina, pozirala je prikazujući vježbe za opću kondiciju u priručniku za treću životnu dob", priča nam menadžerica i ponosno dodaje da je Centar jedan od malobrojnih prostora oslobođenih duhanskog dima.

U ovoj instituciji vrijednoj hvale rodila se i velika ljubav koja je krunisana brakom. Nakon što su rano ostali udovci, 72-godišnja Ružica i 74-godišnji Mustafa vjenčali su se u okviru male ceremonije upriličene u prostorijama Centra.