BiH
27

Ima li Vlada Kantona Sarajevo većinu u Skupštini KS?

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo od izbora 2010. godine doživjela je tri saziva. Prvo su je činili Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Stranka demokratske akcije (SDA), potom je SDA u Vladi KS-a, koja je trajala nešto više od dva mjeseca, zamijenio Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, a aktualni, treći saziv, čini Vlada okupljena oko SDA.

Skupštinsku većinu čini 18 zastupnika, što je minimalan broj za punopravno odlučivanje. U ovoj parlamentarnoj većini je sedam zastupnika iz Stranke demokratske akcije (SDA), po jedan iz SDU-a, Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Bosanske stranke (BOSS) i Narodne stranke Radom za boljitak te sedam samostalnih zastupnika.

Posljednja "kriza" u Vladi desila se kada su ministri iz SDU-a Nermin Pećanac (ministar unutrašnjih poslova) i Zlatko Petrović (ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša) podnijeli ostavke na ove funkcije iz principijelnih razloga što je dovelo u pitanje i opstanak tijesne skupštinske većine.

I dok iz SDA kažu da se na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo jasno pokazalo da ova vlada ima većinu, budući da je 11 tačka dnevnog reda gotovo jednoglasno podržano, drugi tvrde da je na pravom ispitu većine kod rasprave o imenovanjima skupština javnih kantonalnih preduzeća pokazano da je takva većina "labava".

Pećanac je danas u izjavi za Agenciju FENA kazao da o njegovoj ostavci niko osim njega neće odlučivati te kaže da je za njega upitno samo da li će parlamentarna većina otkloniti smetnje zbog kojih su dva ministra podnijela ostavke.

"Osim nekoliko slučajeva, koji su kozmetičke prirode, jasno je vidljivo da se ti razlozi nisu otklonili. Iskreno nisam ni očekivao da će se jučer nešto značajno promijeniti", kazao je Pećanac, ponavljajući da SDU nije ničiji privjesak te da zbog dva ministarska mjesta neće ugroziti principe za koje se SDU zalaže.

Zastupnik SDU-a u Skupštini KS-a Mujo Hošić kazao je Agenciji FENA da su sastavi skupština kantonalnih preduzeća, oko kojih su nastali problemi, korigovani te da su u njima zastupljeni i nebošnjaci, ali kada su u pitanju upravni odbori zahtjevi SDU-a nisu ispunjeni.

Podsjeća da su tražili multietničnost u upravljačkim strukturama, kompetencije i isključenje nepotizma, te Hošić dodaje da će se nakon sjednice Predsjedništva SDU-a BiH, poslije prvomajskih praznika, definitivno očitovati o ostanku u kantonalnoj vlasti i skupštinskoj većini.

Za Agenciju FENA ovakvu situaciju komentirao je i zastupnik SDA Amir Zukić koji je kazao da je jučerašnja sjednica prekinuta iz više razloga, među kojima je dužina trajanja sjednice i činjenica da je samostalnoj zastupnici Hanki Vajzović, koja je dio aktuelne većine, pozlilo.

Zukić ističe da je prošle sedmice održan sastanak parlamentarne većine i članova Vlade na kojem su predstavnici SDU-a podržali sve ranije principe koji su potpisani kada je ova koalicija formirana, među kojima su principi pravičnosti, zakonitosti i međusobnog uvažavanja, zbog čega Zukić ne vidi razloga za eventualne probleme u skupštinskoj većini.

"Tokom rasprave o imenovanjima u skupštine preduzeća zastupnici su raspravljali o svemu osim o kompetencijama predloženih kandidata. Tokom imenovanja najmanje je bilo političkih kriterija za izbor članova skupština i svaki zastupnik bi to trebao podržati", kaže Zukić.

Smatra da sigurno ima i boljih kandidata, ali oni se nisu prijavili na konkurs za ova mjesta. Ističe da prvi put među predloženim kandidatima ima ovoliko nebošnjaka, čak i više, kaže Zukić, nego onda kada su se skupštine preduzeća imenovale tokom mandata SDP-a.

Zastupnica SDP-a u Skupštini KS-a Segmedina Srna-Bajramović u razgovoru za Agenciju FENA ističe da u SDP-u nisu zadovoljni kada bilo koja vlast pa ni ova aktuelna stoji na „klimavim nogama“, jer zbog toga ispaštaju građani.

"SDP je ušao čist u izbore i nakon izbore, ali nismo znali da u političkom životu postoji koncept političke trgovine. Ne želimo dolaziti do skupštinske većine na način kako su drugi činili. Nadam se da će građani konačno uvidjeti kome mogu, a kome ne dati svoj glas da ne bi u budućnosti bili taocima isključivo ličnih interesa pojedinaca u skupštinskoj većini", kazala je Srna-Bajramović.

Dodaje da novonastala situacija govori o tome da skupštinska većina koju predvodi SDA čini sve da onemogući bilo kakve reformske procese, ali kaže da i kada bi neka druga većina bila formirana ona ne zna kako bi ona funkcionirala. Ističe da građani Kantona ne zaslužuju nestabilnu skupštinsku većinu koja je uvijek na „ivici kvoruma za odlučivanje“.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović za Agenciju FENA kaže da nije siguran da li trenutna Vlada KS-a ima većinu u Skupštini KS-a, jer zastupnici na sjednici kritiziraju prijedloge i poteze Vlade, ali onda disciplinirano glasaju za njih.

"Vlada je u svojim odlukama, pogotovo onim o imenovanju upravljačkih struktura javnih preduzeća i institucija, izgubila podršku ministra Pećanca i zastupnika Hošića i da je to glas na koji o ovim pitanjima ne mogu više računati. Aktuelnu parlamentarnu većinu nije ujedinila zajednička ideološka ili programska platforma nego mogućnost ostvarivanja stranačkih ili ličnih interesa, a takve vlade su neefikasne i kratkoročne", naglašava Kojović.

Kojović smatra da je ono što ovu vladu održava na vlasti činjenica da je u ovakvoj političkoj strukturi Skupštine vrlo teško formirati novu parlamentarnu većinu, a smjenjivati ovu da bi na vlast došla neka nova ili stara partijska ekipa čiji će osnovni fokus biti raspodjela političkog plijena nije politika u kojoj Naša stranka želi učestvovati.

"U protekle dvije godine na vlasti u KS-u su, u raznim kombinacijama, bili svi skupštinski politički subjekti osim Naše stranke. Upravo jer smo svjesni da bi naredna partijska vlada bez podrške najmanje 20 zastupnika bila osuđena na neuspjeh, motivirala nas je da predložimo tehnokratsku vladu s isključivim zadatkom konsolidacije budžeta i komunalne privrede do 2014. godine", zaključuje Kojović.

Nastavak jučer prekinute sjednice Skupštine KS-a bit će održan najvjerovatnije naredne sedmice, a zastupnici će ponovo razmatrati imenovanja u skupštine kantonalnih preduzeća. Do tada će biti jasnije da li će Kanton imati novu Vladu i skupštinsku većinu ili će sadašnja nastaviti funkcionirati.