Zloupotreba položaja ili ovlasti
0

Ima li u BiH 'nedodirljivih' političara?

Sarajevo-x.com
Iz godine u godinu mnogi građani u BiH sve teže uspjevaju sastaviti kraj sa krajem. Plaću koji dobiju prvog u mjesecu potroše do desetog, a prema zadnjim podacima 20 posto bh. građana živi ispod granice siromaštva. Za to vrijeme političari kupuju automobile, stanove, jahte, vikendice, nose skupa odijela, djecu šalju u inozemstvo na školovanje...

Građani, a i oni iz sudske vlasti, dugo vremena su gledali kako mnogi političari žive predbobro o njihovom trošku ali niko ništa nije poduzimao da to spriječi. Neki nisu mogli ništa učiniti, mnogi su se, pak pridružili onima koji već žive na račun građana, a neki su samo okretali glavu i pravili se da ništa ne vide i ne čuju.

U prvih devet mjeseci ove godine na području Federacije BiH, prema podacima Federalne uprave policije, evidentirano je 88 krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi – 21, krivotvorenje službene isprave – 14, pronevjera u službi – 9, te po dva krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi i prevara u službi. Nadležnim tužilaštvima podnesen je izvještaj protiv 184 osobe.

Na području Republike Srpske je prema podacima MUP-a RS, u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 68 slučajeva krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave – 40, pronevjera u službi – 31, nesavjestan rad u službi – 2.

Iako je izgledalo da političare niko ne može zaustaviti da rade šta hoće i troše novac građana kako žele, a da ne budu sankcionisani, tračak nade da pravde ima, te iako je spora da je ipak dostižna, pojavio se nakon što je u posljednje dvije godine podignuto nekoliko optužnica protiv visokorangiranih dužnosnika.

Tako je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivših premijera Nedžada Brankovića i Edhema Bičakčića zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti odnosno zbog kupovine stana Brankoviću u sarajevskom naselju Ciglane, a čime je budžet Federacije BiH oštećen za 114.000 KM.

I Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Bičakčića. Naime, protiv njega i Dragana Čovića, koji je nekad bio Bičakčićev zamjenik i federalni ministar finansija, pred Odjelom za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH vodi se krivični postupak jer su 1999. godine bez odluke Vlade FBiH donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava za stambena pitanja, što je za posljedicu imalo pribavljanje koristi drugim osobama u iznosu od 3.671.398 KM, a za koji iznos je oštećen budžet FBiH.

Ne treba zaboraviti da je Tužilaštvo BiH ove godine, otvorilo istragu i protiv Milorada Dodika, aktuelnog premijera Republike Srpske. On je, između ostalog, osumnjičen, također, za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

„Što se tiče Suda BiH i Tužilaštva BiH, kod nas već odavno nema nedodirljivih. Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju je i formiran da bi se bavio procesuranjem visokih zvaničnika jer je utvrđeno da entitetska tužilaštva i sudovi ne mogu izaći na kraj sa nekim predmetima iz tog domena“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com, Boris Gruubešić, portparol Tužilaštva BiH, koji nije želio komentarisati dokle je stigla istraga protiv Dodika, niti da li će i kada će biti podignuta optužnica protiv Dodika.

Građanima preostaje da se nadaju da će optuženima u ovakvim predmetima, ako se dokaže da su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, biti izrečena adekvatna zakonska sankcija, a koja bi bila upozorenje ostalim političarima da maknu prste od budžetskog novca, te da savjesno i pošteno obavljaju funkcije koje su im povjerene.