BiH
0

Ima dovoljno mjesta za sve buduće srednjoškolce

FENA
Za učenike koji u prvom upisnom roku nisu upisali željenu srednju školu raspisan je novi konkurs za upis u prvi razred srednjih škola u novoj školskoj godini. Nakon prvog upisnog roka, u sarajevskim srednjim školama, ima još 1.581 slobodno mjesto.

Sretko Žmukić iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo kazao je Agenciji FENA da u prvom upisnom roku nije upisano oko 1.200 učenika, te da u sarajevskim srednjim školama ima dovoljno mjesta za sve učenike koji se nisu upisali u prvom upisnom roku.

Žmukić naglašava da će i sva djeca s posebnim obrazovnim potrebama, koja konkurišu u specijalne škole, biti primljena u odgovarajuća zvanja.

Za gimnazije, tehničke i srodne škole i umjetničke škole konkurs traje do 24. augusta, a za srednje stručne škole do 31. augusta. Učenici koji konkurišu u gimnazije, tehničke i srodne škole i umjetničke škole polažu prijemni ispit 27. i 28. augusta, dok učenici koji konkurišu u srednje stručne škole ne polažu prijemni ispit.

Nakon prvog upisnog roka, u sarajevskim srednjim školama ima slobodnih mjesta u 21 srednjoj školi, a najviše slobodnih mjesta ima u Srednjoj školi metalskih zanimanja - 182, Srednjoj drvnoj i šumarskoj školi - 157, a u Srednjoj građevinsko - geodetskoj školi ima 131 slobodno mjesto.

Učenici koji su obavezni polagati prijemni ispit, a već su neke dijelove položili u prvom upisnom roku, položene predmete nisu obavezni polagati. Za to su dužni priložiti odgovarajuću potvrdu.

Nova školska godina za sve osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo počinje 3. septembra, a prvo polugodište se završava 31. decembra.