BiH
0

ILLY: Sarajevo je prototip multietničnog grada

FENA
Stotinu predsjednika, premijera i drugih predstavnika evropskih regija okupili su se u Sarajevu od 15. do 17. juna na sastanku Izvršnog odbora Skupštine evropskih regija (AER).

Premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao kako je cilj ovog sastanka staviti Sarajevo u fokus evropske javnosti, predstaviti viziju razvoja Kantona Sarajevo, posebno u oblastima turizma i privrede ali i povezati bh. kompanije s evropskim.

Predsjednik Skupštine evropskih regija Ricardo Illy izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska u Sarajevo koje je nazvao prototipom multietničkog grada.

"Znam da je vaš cilj da BiH postane članica Evropske unije i mi ćemo stimulirati Evropsku uniju, pokrenuti svih 25 njenih postojećih članica da ubrzaju proces integriranja BiH u članstvo. To ćemo postići ubrzavanjem ekonomskog razvoja ove zemlje", rekao je Illy.

Skupština evropskih regija djeluje kao samostalan organ, nezavisan od Vijeća Evrope i Evropske unije, što joj daje veću mogućnost djelovanja na čitavom području Evrope. Cilj AER-a je lobiranje prema ovim evropskim asocijacijama te praćenje i učestvovanje u evropskim fondovima.

Skupština evropskih regija okuplja 250 regiona, a u njenom Izvršnom odboru su lideri 100 najuspješnijih regija, među kojima i premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić. Osim Kantona Sarajevo, u članstvu Skupštine evropskih regija sudjeluje još sedam kantona iz Federacije BiH.