BiH
0

Illy espresso ponosni sponzor 18. Sarajevo Film Festivala

Klix.ba
Illy espresso je ove godine po prvi put ponosni sponzor 18. Sarajevo Film Festivala. Illy je već godinama poznat kao brand koji pruža podršku kulturi širom svijeta, te njeguje umjetnost najvišeg kvaliteta. Ove godine se Illyjeva podrška proširila i na najznačajniji filmski festival u jugoistočnoj Evropi – Sarajevo Film Festival.

Illyjeva posvećenost odličnoj umjetnosti je jedan od temelja njihovih poslovnih aktivnosti, pa je sigurno da će suradnja sa Sarajevo Film Festivalom biti još jedan uspješan projekat koji će povezati jedan od najpoznatijih brandova espressa na svijetu sa festivalom zahvaljujući kojem je Sarajevo postalo filmski centar ovog dijela Evrope. Zahvaljujući suradnji Illyja i Sarajevo Film Festivala, i njihovoj zajedničkoj ljubavi prema umjetnosti, filmski radnici, glumci, producenti, režiseri svakog jutra u okviru festivalskog doručka mogu uživati u izvrsnom okusu i aromi najboljeg espressa.

U okviru podrške Illy espressa svjetskoj umjetničkoj sceni, ostvarene su impresivne suradnje sa nekim od najpoznatijih savremenih umjetnika kao što su Jannis Kounellis, Daniel Buren, Joseph Kosuth...

Jedan od primjera te saradnje su i prekrasne Illy šoljice za espresso koje su kreirali brojni poznati umjetnici. Ovaj kulturni projekat, pod nazivom Illy Art Collection, započeo je 1992. godine, a više od 70 umjetnika je dosad transformiralo bijelu porcelansku Illy šoljicu u umjetničko djelo. Samo neki od njih su Jeff Koons, James Rosenquist, Julian Schnabel, Robert Rauschenberg, Michelangelo Pistoletto i Marina Abramović. Neki od poznatih reditelja koji su također kreirali šoljice su Pedro Almodovar i Francis Ford Coppola, koji je također za Illy snimio i reklamni film posvećen najvećem italijanskom reditelju – Federicu Felliniju. Kolekcija Illy šoljica za espresso je danas najveća kolekcija umjetničkih predmeta koji se koriste u svakodnevnoj upotrebi.

Illy espresso od 2003. godine surađuje i sa čuvenim Venecijanskim bijenalom, najpoznatijim umjetničkim bijenalom na svijetu. Pored toga, tu su i Illy galerije koje su u gradovima poput New Yorka, Berlina, Istanbula i Londona, predstavljale izvrsnu umjetnost, a ove godine će u oktobru Illy galerija posjetiti Peking. U okviru projekta Illy sustainArt, koji postoji od 2007. godine, Illy traga za novim mladim umjetničkim talentima.

Illy uspješno spaja iskustvo, okus, umjetnost i kulturu zarad kreiranja multidimenzionalnog zadovoljstva u šoljici kafe koje se može osjetiti svim čulima.