BiH
11

Iliji Đogatoviću šest godina zatvora za zločin protiv civila 1992. u Donjem Vakufu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Iliju Đogatovića na šest godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva u Donjem Vakufu.

Đogatović, bivši pripadnik 19. Donjevakufske lake brigade Vojske Republike Srpske (VRS) proglašen je krivim za zločin počinjen 11. juna 1992. godine.

Kako je utvrđeno prvostepenom presudom, optuženi je s još jednim vojnikom u mjestu Čehajići uputio preko borbene linije Bakira Mustaficu i Sulejmana Šutkovića, a potom su repetirali puške i pucali im u leđa.

Šutković je podlegao uslijed zadobijenih rana, a ranjeni Mustafica se uspio izvući do teritorije pod kontrolom Armije RBiH.

Obrazlažući presudu, predsjednik Sudskog vijeća Darmin Avdić je istaknuo dosljednost svjedoka Mustafice u pričanju ključnih detalja.

"Bakir Mustafica pokazao je uvjerljivost", ocjena je ovog vijeća.

"Nesporno je da je optuženi Ilija Đogatović izvršio djelo sa još jednom nepoznatom osobom", rekao je Avdić.

Da li je optuženi Đogatović bio sa Čedom Fonjgom ili nekim drugim vojnikom, kako je dodao sudija, nije od odlučujućeg značaja za dokazivanje krivnje optuženog.

Pojašnjavajući visinu kazne sudija Avdić je kazao kako se Vijeće rukovodilo težinom djela, činjenicom da je proteklo više od 20 godina, ali i nekim ranijim presudama u predmetima ratnih zločina sa smrtnom posljedicom.

Braniteljica optuženog Branka Praljak najavila je žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

"Optuženi Ilija Đogatović nije prisustvovao izricanju presude", saopćio je Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.