BiH
0

Ilijašević tvrdi da je granicu prešao regularno

SRNA
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Dominik Ilijašević Como, koji je pobjegao iz mostarskog zatvora gdje je služio višegodišnju kaznu zbog ratnog zločina, tvrdi da je granicu BiH i Hrvatske prešao regularno, ali nije želio da navede na kom mjestu.

Ilijašević, koji se nalazi na Viru kod Zadra, kaže da je iz mostarskog zatvora izašao 23. augusta u 19.00 sati, a da je trebalo da se vrati 23. septembra.

"Nisam imao obavezu da se javljam policiji. Izbjegavao sam kontrolu policije u BiH. Sve ostalo je išlo regularno, jer imam pasoš koji važi do 29. decembra", rekao je Ilijašević za BHT 1.

Ilijašević je mjesto prebivališta, odnosno Kiseljak, napustio po isteku 21 dana od izlaska iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru na godišnji odmor na koji je imao pravo.

On tvrdi da je u Kiseljaku imao pratnju iz Agencije za istrage i zaštitu SIPA, koja je bila prikrivena.

"Pratnju je vodio Vinko Lučić koji me pokrivao sa još dvojicom radnika SIPA-e. Ja sam to znao. Vidio sam da se stalno vrzmaju oko kuće", rekao Ilijašević.

Iako Ilijašević tvrdi da je vidio pripadnike SIPA-e koji su ga nadzirali dok je bio u Kiseljaku, iz SIPA-e kažu da slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

U Graničnoj policiji BiH i dalje nemaju informacije o tome gdje je i kako Ilijašević napustio BiH, ali ne isključuju mogućnost da je prelazak bio ilegalan ili da je čak imao pomoć nekog od službenika na carini.

Informacije očekuju od hrvatske policije.

Ilijašević se od 10. septembra nalazi na Viru kod Zadra, gdje se prijavio hrvatskim vlastima i policiji i gdje je spreman na nastavak odsluženje kazne.

On čeka da BiH pošalje zahtjev za priznavanje presude u Hrvatskoj, gdje će tražiti obnovu sudskog postupka.

Predsjednik Opštinskog suda u Kiseljaku Božana Banduka će sutra preko Ministarstva pravde BiH nadležnim organima u Hrvatskoj uputiti zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć za priznavanje presude Ilijaševiću i izvršenje kazne.

Interpol je prije pet dana raspisao crvenu potjernicu za Ilijaševićem.

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene "Maturice" HVO-a, Kantonalni sud u Zenici osudio je 2007. godine na 15 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom opština Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva u selu Stupni Do.