BiH
0

Ilijas Pilav: Mislio sam da su Stanišić i Simatović greškom oslobođeni

FENA
Dr. Ilijas Pilav
Dr. Ilijas Pilav
Ratni hirurg i jedan od posljednjih građana koji je napustio Srebrenicu nakon pada te zaštićene zone Ujedinjenih nacija Ilijas Pilav s nevjericom je dočekao oslobađajuću presudu Haškog tribunala bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju.

"U prvi mah sam pomislio da se radi o grešci", kazao je Pilav dodajući da je u ovom trenutku nakon te šokantne vijesti teško naći prave riječi i komentirati presudu.

Ipak, prema njegovom mišljenju u Haškom tribunalu prisutan je trend za oslobađanja "krupnih ratnih zvjerki", a koliko on zna o ovoj dvojici optuženih, oni su dio najužeg kruga Miloševićevih kreatora zločina zbog čega je "nedopustivo da je Tribunal za takve osobe našao elemente koji bi išli u prilog oslobađajućoj presudi".

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Naime, Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.