Apelacioni sud u Beogradu
0

Ilija Jurišić pušten na slobodu, bit će održano novo suđenje

Piše: A. Karadža
Ilija Jurišić sluša presudu Apelacionog suda
Ilija Jurišić sluša presudu Apelacionog suda
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Iliji Juršiću, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA 15. maja 1992. godine, potvrdio je za Sarajevo-x.com ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut, koji je prisustvovao suđenju. Ilija Jurišić je od danas slobodan čovjek, a bit će održan novi prvostepeni postupak, odluka je vijeća Apelacionog suda u Beogradu. Jurišiću je ukinut pritvor i dužan da se javi na poziv suda kada to bude potrebno.

"Najvažnije je da je Ilija Jurišić pušten na slobodu i da može ići kući. Bit će zakazan novi prvostepeni postupak pred novim vijećem", rekao je Arnaut za Sarajevo-x.com.

Kako saznajemo Jurišić će u pratnji ambasadora Arnauta oko 14 sati krenuti prema rodnoj Tuzli. Očekuje se da će u svom gradu biti u kasnim poslijepodnevnim satima gdje mu se priprema doček.

Predsjednik sudskog vijeća sudija Siniša Važić rekao je da je sud poslije održanog glavnog pretresa usvojio žalbe Jurišićevih branilaca i naložio prvostepenom sudu - Odjeljenu za ratne zločine da ponovo utvrdi činjenično stanje po nalozima iz rješenja Apelacionog suda.

Apelacioni sud odluku je obrazložio time što u prvostepenoj presudi nije izveden određeni broj dokaza kojim bi bila potvrđena optužba za nedozvoljenu upotrebu sredstava borbe.

   U obrazloženju je navedeno da nedostaju dokazi koji bi potvrdili ili oborili navode optužbe ili odbrane, te da je nejasno zašto i po čijoj naredbi se povlačio garnizon JNA iz Tuzle 1992. godine.
    Važić kaže da su kontradiktorni dokazi da je optuženi znao za perfidni plan napada na kolonu JNA, koji su izvršile tuzlanske vlasti. Ona kaže da je tvrdnja u optužnici da je Jurišić izdao naredbu za napad - "Na vatru odgovoriti vatrom" u suprotnosti sa izjavama svjedoka.

   Izricanju presude prisustvovala je Jurišićeva i njegova bliža porodica, ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut, te predstavnici nevladinih organizacija iz Tuzle i pripadnici medija.

On je uhapšen 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" na osnovu naloga za hapšenje MUP-a Srbije i od tada se nalazi u pritvoru u Beogradu.

Ilija Jurišić osuđen je 22. septembra 2009. godine pred vijećem za ratne zločine nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu na 12 godina zatvora jer je, kako je u presudi navedeno, naredio napad na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle.