BiH
0

Ilija Jurić osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja 1992. godine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Iliju Jurića na šest godina zatvora za silovanje na području Odžaka 1992. godine.

Nakon obnovljenog suđenja, Jurić je proglašen krivim da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s drugim vojnicima silovao oštećenu.

Apelaciono vijeće Jurića je oslobodilo optužbi po dvije tačke za fizičko maltretiranje civila.

Miloš Babić, predsjedavajući Apelacionog vijeća, kazao je da je za Vijeće nesumnjivo dokazano da je Jurić s drugim pripadnicima HVO-a u noći između 4. i 5. juna 1992. silovao i seksualno zlostavljao žensku osobu srpske nacionalnosti u kući u mjestu Posavska Mahala (općina Odžak).

Babić je ja kazao da je Vijeće utvrdilo da je Jurić Milicu Đekić počeo udarati šakama i šamarima, te da je nakon toga silovao, što je trajalo 15 do 20 minuta. Nakon silovanja, natrajerao je na oralni seks.

"Milica Đekić je navedeni događaj opisala detaljno i uvjerljivo.(…) Oštećena je u pogledu odlučnih činjenica govorila na isti način”, kazao je Babić.

Vijeće je prilikom odmjeravanja kazne od otežavajućih okolnosti cijenilo težinu povreda, način izvršenja silovanja i posljedice koje su nastale za oštećenu, a od olakšavajućih raniji život optuženog, da nije osuđivan, njegovu relativno mladu dob, korektno ponašanje pred sudom, te dolazak na suđenje iz Austrije.

Jurić je prvostepenom presudom Suda BiH u novembru 2015. bio oslobođen svih optužbi. Ovu presudu je ukinulo Apelaciono vijeće i obnovilo suđenje.

S obzirom da je u prvostepenom postupku bio oslobođen, na presudu Apelacionog vijeća dozvoljena je žalba Trećestepenom vijeću, prenosi BIRN - Justice Report.