Priprema za izbore
43

Ilija Cvitanović: U prvi plan stavljamo hrvatski narod i državu BiH

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Želimo danas predstaviti Hrvatima u Bosni i Hercegovini najkvalitetniju mogućnost izbora, koaliciju koje se takmiči na predostojećim izborima na svim nivoima, kazano je na današnjem predstavljanju Hrvatskog zajedništva u Mostaru.

Hrvatsko zajedništvo je kolicija koju čine: HDZ 1990, HKDU Hrast, UHSP - prof. Miljenko Miloš, Hrvatska neovisna lista, Ujedinjena, HSP BiH, Županijska lista HBŽ – Draško Dalić, Kupreška nezavisna lista, Hrvatski blok, Hrvatska lista za Livno, Neovisna lista Mario Peić, Demokratska obiteljska stranka Tomislavgrad i AHSP.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, kazao je kako je cilj promijeniti loše predstavljanje Hrvata u BiH i ponuditi mogućnost da promijene politiku koja dvadeset godina ne rješava ni nacionalne probleme, a ni probleme Bosne i Hercegovine.

"U prvi plan smo stavili narod i Bosnu i Hercegovinu, a pojam koji je najviše puta ponovljen i za ovim stolom je poniznost u služenju svom narodu i državi. Povjerenje među ovim ljudima je apsolutno, tada nema politike koju nismo spremni pobijediti, a u to ćete se uvijeriti 7. oktobra. Dajemo mogućnost hrvatskom narodu da bira želi li nastavak politke koja dvadeset godina u dogovoru s politikom bošnjačkog i srpskog naroda drži zarobljene sve narode ili želi potpunu promjenu političkog smjera", izjavio je Cvitanović.

Hrvatsko zajedništo će biti u prvoj liniji odbrane svakog nacionalnog interesa, dodao je, ali će težiti kompromisu.

"Ovo je zemlja gdje bez dogovora nema opstanka, bez uvažavanja rješavanja nacionalnih pitanja. Sve sam više siguran da oni koji su nas do sada predstavljali nisu željeli rješavati nacionalna pitanja, već su godinama manipulirali istima samo da bi zadržavali svoje pozicije moći. Što su više spominjali hrvatske interese to su više novca pod tom krinkom ukrali", izjavio je.

Kazano je kako je od svih koalicijskih partnera podršku dobila i Diana Zelenika, kandidatkinja za članicu Predsjedništva, koja je ocijenjena kao najlegitimnija i s najširom podrškom u hrvatskom narodu. Prokomentarisao je i najaktuelnije političko pitanje u zemlji.

"Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije bit će poslana poruka pet stranaka sa sjedištem u Sarajevu da većina može svojim rukama pokazati nadmoć nad manjinom i pokušati rušiti ustavne temelje. Nije dobro to što će izglasati, a Zakonom o izbornim jedinicama derogiraju državu u koju se najviše kunu. To neće proći", izjavio je Cvitanović.

Formirano je i Koalicijsko vijeće koje će koordinirati rad ove koalicije, a njega će voditi Martin Raguž.