Novo iz GRAS-a
0

FOTO / Ilidža dobila stanicu s automatskom kontrolom naplate karata

FENA
Preduzeće GRAS danas je zvanično u promet pustilo novi sistem namijenjen za kontrolu naplate karata za gradski prijevoz uz video nadzor, koji je postavljen na tramvajskom stajalištu na Ilidži.
Direktor GRAS-a Hasan Bašić kazao je novinarima da se radi o prvom u nizu takvih sistema koji imaju za cilj povećanje naplate, ali i sprečavanje konflikata između putnika i revizora.

Terminal obuhvata ulaz za pojedinačne, mjesečne karte, te rampu za osobe s invaliditetom, a ispravnost karte kontrolira elektronski sistem.

Do početka naredne školske godine probno će na rampama stajati djelatnici GRAS-a, koji će nadzirati sistem kontrole karata, te putnicima olakšavati taj proces.

Bašić kaže da je ovo prvi terminal takve vrste u Sarajevu, a do kraja godine trebalo bi da bude postavljeni i na drugim najfrekventinijm tramvajskim stajalištima poput Skenderije, Otoke, Čengić Vile, Nedžarića... On se nada da će u narednoj budžetskoj godini tim projektom biti obuhvaćena i sva ostala tramvajska stajališta u KS.

Prema podacima GRAS-a, oko 85 posto putnika javnog gradskog saobraćaja, posebno tramvajskog, ne plaća karte.

Direktor Bašić se nada da će se zaživljavanjem tog projekta i povećanjem nivoa naplate karata za gradski javni prijevoz steći uvjeti za obnavljanje voznog parka GRAS-a i nabavku novih i najsavremenijih vozila poput onih u zemljama regiona, a putnici dobiti priliku za udobniju vožnju.

Vrijednost projekta je oko 30.000 KM, a u okviru njega GRAS je na postojeću infrastrukturu dodao nadstrešnice i rampe. Vlada KS finansira i realizira video nadzor tramvajskih stajališta.