BiH
0

ILH: Spriječiti uplitanje politike u obrazovni sistem BiH

FENA
U organizaciji Internacionale lige humanista (ILH) danas je u Sarajevu organiziran okrugli sto "Bolonjski proces i bh. stvarnost". Cilj okruglog stola je fokusiranje nekoliko problema s kojima se u BiH susreće visokoškolsko obrazovanje.

"ILH je veoma zabrinut činjenicom da se Bolonja ne primjenjuje na odgovarajući način, da nam u obrazovni sistem ulazi politika te da nacionalne struje dijele mlade isto kao što dijele univerzitete i fakultete u BiH", izjavio je Feni generalni sekretar ILH-a Zdravko Šurlan.

Objašnjavajući kako složenost državnog uređenja utječe i na obrazovni sistem, Šurlan je kazao da je apsurdna činjenica da "svaki kanton ima svoje ustave" i da su "razlike u obrazovnom sistemu u kantonima ogromne".

"To se jednostavno mora ujednačiti kako bismo dobili priliku da u jednoj zdravoj sredini, obrazovnoj i svakoj drugoj, odgajamo mlade naraštaje, stanovnike planete, tolerantne i ponosne mlade ljude", kazao je Šurlan.

Učesnici okruglog stola, prof. dr. Hidajet Repovac, prof. dr. Proko Dragosavljević i prof.dr. Stiepo Andrijić istakli su značaj ujednačenosti visokoškolskog obrazovanja u BiH i ispravnu implementaciju Bolonje za cjelokupnu BiH.

"Mladi su budućnost BiH i svake druge zemlje i mi moramo razmišljati i djelovati u tom pravcu", istakli su govornici.