Otužnica protiv Almira Kasumovića
0

Ilegalno prevodio ljude u Hrvatsku za 50 KM

Sarajevo-x.com
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Almira Kasumovića zvanog Šipo, rođenog 6. februara 1980. godine u Travniku gdje je i nastanjen.

U optužnici se navodi da je optuženi Kasumović 30. septembra 2006. godine preko graničnog prijelaza Maljevac, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, iz koristoljublja preveo preko državne granice više osoba koje ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak u Hrvatsku, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u optužnici, Kasumović je dan ranije dogovorio prijevoz šest osoba preko državne granice, po cijeni od 50 KM po osobi. On je te osobe prevezao u svom kombi vozilu u Veliku Kladušu, gdje ih je dočekala njemu poznata osoba koja ih je uputila kako da prijeđu u Hrvatsku preko mjesta koje nije predviđeno za prelazak državne granice.

Kasumović je te osobe prevezao preko državne granice znajući da nemaju putne isprave, tj. da ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak u Hrvatsku.
Nedaleko od mjesta na kojem su osobe nelegalno prešle državnu granicu i ušle u Hrvatsku, zaustavila ih je patrola Granične policije Republike Hrvatske i tražila im putne isprave, koje oni nisu imali, pa su privedeni u najbližu policijsku stanicu.

Optuženog Kasumovića se tereti da je iz koristoljublja preveo preko državne granice više osoba koje ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak preko državne granice u druge države, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz čl. 189. stav 1. u vezi sa članom 29. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.