BiH
226

Igranje s procedurom: Da li će zakon o igrama na sreću biti "oboren" u Domu naroda PFBiH

Piše: Er. M.
Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je najavljena za četvrtak, na dnevnom redu po hitnom postupku naći će se Prijedlog zakona o igrama na sreću. Riječ je o prijedlogu koji osporavaju parlamentarci iz reda HDZ-a BiH, a koji definitivno ne može stupiti na snagu u FBiH ako ne dobije podršku Kluba Hrvata.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević rekao je kako delegati još uvijek nisu završili ni rasprave niti glasanje vezano za prethodnu sjednicu jer se po ko zna koji put pokazalo da parlamentarna većina ne funkcioniše.

"Zbog njihove borbe za moć i novac Parlament FBiH ne radi već pola godine. Sve je u blokadi, a oni imaju obraza pričati o stabilnosti i razvoju", rekao je Žuljević.

Što se tiče 15 sjednice Doma naroda, Žuljević ističe da ona po svom sadržaju ima izuzetno važnih prijedloga zakona koji nažalost, kao i u većini slučajeva, sadrže brzopleta i loša rješenja na koja će ukazati tokom rasprave.

"Kada je riječ o Zakonu o igrama na sreću, činjenica je da smo do prošle godine, to jeste prethodnih 20 godina, imali potpuno neuređeno tržište igara na sreću sa godišnjim javnim prihodom od jedva milion KM. To naravno nikome od SDA i HDZ-a nije predstavljalo problem ranijih godina jer je u odnosima koalicionih partnera postojala sloga u smislu raspodjele novca i moći, uz druge izdašne izvore finansiranja, kao što je aranžmani sa MMF-om", kazao je Žuljević.

Podsjetio je da je jasno kako je Vlada SDP-a i pored silnih opstrukcija proces zakonskog uređivanja ove oblasti uspjela izvesti do kraja te da su oni koji su bili protiv zakona prošle godine danas najveći glasnogovornici novih poreskih rješenja, na evidentirane stotine miliona KM prometa koji se danas vide u poreskoj upravi upravo zahvaljujući rješenjima iz SDP-ovog zakona.

Aner Žuljević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Međutim, ja sam najblaže rečeno razočaran pristupom fenomenu klađenja kroz izmjene koje imamo na Parlamentu, jer je ovaj zakon po svojim odredbama dominantno lešinarski zakon koji novac uzima isključivo građanima i to kroz porez na uplatu i porez na dobitak. Kladionice ovim modelom nisu ni dotaknute, osim činjenice da im se zbog izmjene uslova destabilizira tržište jer će njihovi igrači sada svoje uplate preseliti na Internet, u sivu zonu ili u RS jer tamo nema ni poreza na uplatu niti na dobitak", rekao je Žuljević.

Na kraju zaključuje da je suština da se oni konceptualno razlikuju od vladajuće koalicije.

"Oni žele izmjenama zakona dodatno oporezivati građane, a mi želimo oporezivati kladionice", kazao je on.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Edin Forto (Naša stranka) kazao je kako oni podržavaju rješenja izmjena Zakona o igrama na sreću, s tim da su poslali amandman kojim traže da stopa oporezivanja dobitka od klađenja bude 20 posto, što je dvostruko više od zakonskog prijedloga.

"Normalno je u naprednim zemljama da se dobit od klađenja i spekulacija oporezuje dvostruko u odnosu na oporezivanja prihoda od rada. Mada, mi smo do sada imali apsurd da se određeni dobici od klađenja nisu nikako oporezivali, pa bi usvajanje i ovog prijedloga bio napredak", kazao je Forto.

Kako kaže, u Parlamentu FBiH međutim postoji manjak zagovaračkog pristupa među zastupnicima.

"Predlagači ulaze u igru parlamentarne procedure, a uopće nisu provjerili mišljenje različitih strana o određenom zakonskom rješenju. Svi znamo da ako želite da neki zakon bude usvojen morate imati podršku Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ukoliko je nemate, džaba gurate zakon u Zastupničkom domu, kada on na kraju neće biti usvojen", rekao je Forto.

Edin Forto
Edin Forto

Na drugoj strani, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Lejla Didik-Sarajlić očekuje da će Prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću bit usvojen, ali bez glasova delagata iz reda HDZ-a BiH.

"Prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću je prošao Zastupnički dom uz protivljenje HDZ-a te očekujem njegovo usvajanje i na Domu naroda, ali bez glasova HDZ-a", rekla je Didik-Sarajlić.

Na pitanje šta će značiti ukoliko Izmjene i dopune ne budu usvojene, Didik-Sarajlić odgovara da bi to svakako značilo da SDA ponovo pokazuje neprincipijelnost i da izlazi ususret HDZ-u.

"U ovom slučaju na štetu Budžeta FBiH od oko 200 miliona KM na godišnjem nivou, koliki se priliv sredstava očekuje od poreza predviđenih izmjenom i dopunom zakona", zaključila je Didik-Sarajlić.

Lejla Didik-Sarajlić
Lejla Didik-Sarajlić

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u julu Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada Federacije BiH po hitnom postupku. Prema tvrdnjama zastupnika iz reda SDA, ovim izmjenama budžet općina i FBiH bit će veći u rasponu od 50 do 100 miliona KM.

Da bi Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću stupile na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u kojem treba da dobije podršku kluba svih konstitutivnih naroda u FBiH.

Zbog aktuelne političke krize u entitetu ne bi bilo iznenađujuće da ovaj zakon bude skinut sa dnevnog reda. Iz HDZ-a BiH već su ranije poručili kako će održavanje sjednica Zastupničkog doma zavisiti od epiloga sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nakon nedavno održanog sastanka sa predsjednicima HDZ-a BiH i SBB-a Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem, predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da HDZ smatra da ima boljih modela za zakon.