BiH
0

Igor Radojičić: BiH je čudna zemlja

SRNA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da je BiH "čudna" zemlja u kojoj se za dan mogu dogovoriti uslovi neophodni za dalje napredovanje ka EU, ali se može dogoditi i da se u narednih godinu dana ništa ne učini.

"U proteklom periodu, osim razgovora o pojedinim temama i otvaranja strukturalnog dijaloga o pravosuđu, nije se dogodilo ništa novo na putu ka EU", rekao je Radojičić Srni.

Prema njegovim riječima, poznati su uslovi koji su postavljeni pred BiH za dalje napredovanje ka EU.

"Tu su uslovi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su potpisana obaveza. BiH, da bi podnijela aplikaciju za status kandidata, mora provesti presudu `Sejdić - Finci`, usvojiti zakon o sistemu državne pomoći u BiH, organizovati popis stanovništva i dogovoriti se o mehanizmima koordinacije i po svim evropskim pitanjima, jer je sada očit nedostatak metodološkog dogovora o tome kako i šta raditi po tim pitanjima", podsjetio je Radojičić.

On je naglasio da se trenutno komplikuje situacija sa IPA fondovima zbog odbijanja Federacije BiH da prihvati revidiranu listu, a ni Vijeće ministara BiH još nije formirano.