"Istina za Vedrana!"
0

Igor Puljić ne želi više da šuti

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Igor: Puljić: "Ne želim više šutjeti" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Najavljeni protestni skup "Istina za Vedrana", koji je trebao biti održan u četvrtak u 13 sati ispred Sebilja, zabranjen je i pored činjenice da je najavljen. Sa skupa je trebala biti skrenuta pažnja javnosti i nadležnima da je ubica Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo, koji je brutalno usmrćen 4. oktobra u Širokom Brijegu, i dalje na slobodi.

Iako je skup zabranjen, pred Sebiljom se u 13 sati ipak pojavio Vedranov brat Igor Puljić sa nekolicinom prijatelja, kako bi na simboličan način uputili poruku.

"Šutio sam 19 mjeseci i više ne želim da šutim. Policija je uradila sve da mi onemogući da najavim skup i da se on održi. Objasnio sam im da skup ne organizuju navijači već mi, članovi porodice. Dao sam sve podatke i preuzeo odgovornost za slučaj izgreda, iako garantujem da ih ne bi bilo, i opet nije bilo dovoljno", kazao je novinarima ogorčeni Igor Puljić. Dodao je da njegovoj majci, njemu i porodici niko ne može vratiti Vedrana, ali da žele istrajati na istini.

"Čovjek koji je ubio mog brata slobodno se šeta. Dopustili su mu da pobjegne. Policajca čiji je bio pištolj su oslobodili jer je rečeno kako mu je pištolj otet. Kakav je to policajac kad mu otmu pištolj i ubiju nekoga? Kako sutra da navijači bilo kojeg tima sigurno odu u taj grad na utakmicu?", upitao se Puljić. Kazao je kako ne odustaje od protesta i kako će se potruditi da do sljedećeg četvrtka ispoštuje sve zahtjeve policije i da dođe do najavljenog protestnog skupa.

"Toliko je raznih protesta nenajavljeno održano i nikada nije bio problem, a meni koji sam želio da najavim protest to nije dozvoljeno", prokomentirao je. Kako je bilo prisutno tek desetak Igorovih i Vedranovih prijatelja, te nekoliko novinara, prisutni policajci nisu reagirali, a prisutni su se nakon 15-ak minuta mirno razišli.

Tužilaštvo u Širokom Brijegu tek krajem aprila ove godine podiglo je optužnicu protiv Olivera Knezovića, bivšeg pripadnika jedinica HVO-a pod komandom haškog osuđenika Mladena Naletilića Tute. Knezović se sumnjiči da je odgovoran za ubistvo Vedrana Puljića i pokušaj ubistva još šest navijača. Knezović koristi "pogodnosti" dvojnog državljanstva i živi u Hrvatskoj, te je nedostupan pravosudnim organima BiH.